Politică

Europol: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va spori imigraţia ilegală

Europol: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va spori imigraţia ilegală

Autor: Mediafax

14.06.2011, 19:39 722

Extinderea frontierei spaţiului Schengen prin aderarea latermen a Bulgariei şi României este susceptibilă să încurajezeimigraţia ilegală pe la frontiera greco-turcă, a apreciat marţi unoficial Europol, la Sofia.

"Accesul posibil al României şi Bulgariei la zona Schengen(...) riscă să crească presiunea asupra frontierei greco-turce, iarcoasta bulgară la Marea Neagră riscă să devină o ţintă a imigraţieiilegale", a apreciat Jean-Dominique Nollet, comandantul Unităţii deAnalize din cadrul Europol, într-o conferinţă de presă pe temaextinderii Schengen.

Pe viitor, grupările infracţionale albanofone, turce şiprovenind din fosta Uniune Sovietică "ar putea exploata aderareaBulgariei şi României (la Schengen), dar şi eliminareaobligativităţii vizelor pentru ţări din Balcanii Occidentali".Viitoarea eliminare a obligativităţii vizelor Schengen, luată înconsiderare pentru cetăţenii Ucrainei şi Republici Moldova, riscă,de asemenea, să faciliteze activităţile infracţionale, potrivit luiNollet.

Dintre toate centrele de activitate infracţională organizată dinEuropa, tocmai regiunea Balcanilor a cunoscut "cea mai mareexpansiune în ultimii ani", în materie de trafic de droguri,contrabandă şi trafic cu fiinţe umane, potrivit unui raport recental Europol. Citiţi mai mult despre aderarea României la Schengen pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO