Politică

Extinderea UE, pusa in pericol de bugetul de austeritate

07.12.2005, 19:34 14

Bugetul de austeritate al UE propus de Londra blocheaza procesul extinderii Uniunii, afirma presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso.

"Este inadmisibil! Cu aceasta propunere nu cred ca este posibil sa avem Europa extinsa pe care o dorim, nu este posibil, nu putem continua cu noi extinderi. Acest buget este pentru o mini-Europa, nu pentru o Europa extinsa pe care o dorim si pentru o Europa puternica de care avem nevoie", a spus Barroso intr-una dintre cele mai dure luari de pozitii la adresa propunerii britanice.

Barroso a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu premierul roman Calin Popescu-Tariceanu, luni seara, la putin timp dupa ce propunerea de buget pentru exercitiul financiar 2007-2013 a Marii Britanii a fost prezentata oficial.

Critica la adresa bugetului propus de britanici nu este singulara. Vociferari s-au auzit din partea Frantei si a noilor membri, singurii per-danti (carora li se adauga si Romania si Bulgaria) in cazul in care propunerea va fi acceptata de sefii de state si de guverne la summit-ul Consiliului European de la mijlocul lunii.

Propunerea britanica prevede economii de 24,7 miliarde de euro, in perioada 2007-2013, fata de propunerea Luxemburgului (care a detinut presedintia UE inaintea Londrei) care fusese acceptata de 22 dintre cei 25 de actuali membri ai UE (s-au opus Marea Britanie, Olanda si Danemarca). Asadar, bugetul UE ar urma sa fie de 846,7 miliarde de euro (fata de 871 de miliarde de euro cat propunea Luxemburgul sau peste 1.000 de miliarde de euro cat propunea Comisia), iar economia ar urma sa fie operata prin reducerea fondurilor acordate noilor membri si Romaniei si Bulgariei.

Noii membri ar urma sa piarda 15 miliarde de euro, fonduri regionale, cu sapte miliarde ar urma sa scada ajutoarele pentru dezvoltarea rurala a acestor tari, iar alte doua miliarde ar urma sa fie directionate catre integrarea agricola a Romaniei si Bulgariei, lucru care inseamna ca o parte din extinderea cu cei doi viitori membri este platita de chiar noii membri, cei mai saraci.

Numai pe fondurile regionale noii membri pierd 8,5% din suma propusa de Luxemburg in vara. Aceste fonduri puteau sa atinga in trecut echivalentul a 4%, din PIB al unei tari, dar propunerea britanica prevede ca ele sa nu depaseasca 3,6%. Mai mult, bugetul, asa cum a fost prezentat, nu cuprinde cele opt miliarde de euro pe care le asteptau Romania si Bulgaria, ca plati directe pentru fermieri in perioada 2007-2013. Reducerile nu afecteaza finantarea promisa Romaniei si Bulgariei intre 2007-2009, convenita in Tratatul de aderare.

Londrei i se reproseaza ca a taiat din fondurile tarilor mai sarace, dar nu a acceptat decat concesii minore in privinta "cecului" pe care il primeste de la UE - 5,6 miliarde de euro in 2005 si peste 7 miliarde dupa 2007. A acceptat fie ca "cecul" sa-i fie plafonat la 7 mld. euro, fie reducerea totala sa fie de opt miliarde.

In aceste conditii, Barroso a spus ca extinderea nu mai este posibila, fara a indica, in mod clar, Romania. In schimb, el incurajat Bucurestiul spunand ca a facut progrese remarcabile in pregatirile de aderare si ca spera sa fie pregatita pentru a adera la 1 ianuarie 2007. Tariceanu i-a prezentat lui Barroso si altor membri ai Comisiei si ai Parlamentului European progresele Romaniei si a fost informat de seful Executivului european de propunerile pentru buget.

Mai putini bani

Bugetul UE 2007-2013 (proiect)

@ Total: 847 mld. euro

Pentru Romania (proiectie):

@ 30 mld. euro (4% PIB, anual)

@ 11 mld. euro (2007-2009, fonduri sigure)

@ Fondurile regionale sunt reduse cu 8,5%

@ Procentul pe care fondurile regionale il pot atinge in PIB scade de la 4% la 3,6%

@ Platile agricole directe (5-6 mld. euro) nu au fost bugetate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO