Politică

Fiti atenti cu cine votati, ca politicile Uniunii Europene va vor atinge direct

Fiti atenti cu cine votati, ca politicile Uniunii Europene va vor atinge direct
31.05.2009, 18:56 20

Majoritatea romanilor isi inchipuie ca votul lor nu are nicio importanta la alegerile din 7 iunie pentru Parlamentul European, dar alegerea celor 33 de parlamentari va determina adoptarea la Bruxelles a unor anumite solutii pentru problemele actuale ale UE: imigratia, supravegherea bancara, liberalizarea serviciilor sau adoptarea mai timpurie a euro de catre noile state membre. Cei 33 de romani sunt al saptelea grup din punct de vedere numeric in Parlamentul European, peste Danemarca, Suedia sau Olanda, state cu economii de 5-6 ori mai puternice decat cea a Romaniei. Numarul mare de europarlamentari romani va conta pentru grupurile parlamentare de la Bruxelles.

Una dintre cele mai puternice confruntari este cea privind reforma economica: sa se indrepte UE catre un sistem social sau e nevoie de si mai multa liberalizare?
Adrian Severin care conduce lista PSD (partid afiliat la Partidul Socialistilor Europeni, de stanga) si Theodor Stolojan care conduce lista PD-L (afiliat la Partidul Popularilor Europeni, de dreapta) explica importanta acestei confruntari.
"Noi dorim ca economia sa fie in slujba societatii si nu societatea in slujba economiei", afirma Severin.
"Problemele romanilor sunt si probleme europene. Sustinem integrarea profunda, pentru ca, daca acum, de pilda, am fi fost in zona euro, scapam de o bataie de cap, anume de derapajul cursului leului in fata euro", afirma Stolojan. Chiar daca, pe plan intern, ceea ce sustin partidele aflate in competitie par lucruri asemanatoare si neconcludente - dat fiind ca Parlamentul European nu poate rezolva problemele interne ale unui stat membru - la nivelul grupurilor parlamentare ale Parlamentului European temele sustinute sunt total diferite si abia aici poti observa diferenta de doctrina si poti anticipa o directie in functie de cine va castiga aceste alegeri.
Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European va capata puteri sporite ("va avea drept de codecizie in privinta agriculturii", aminteste Stolojan), drept urmare ideile care se infrunta acum s-ar putea sa devina legi pe viitor.
 
Cu totii keynesieni?
Criza economica si solutiile propuse este hartia de turnesol. Stanga crede ca societatea, asa cum o cunoastem astazi, trebuie schimbata din temelii.
"Nu devenim cu totii keynesieni, dar credem ca iesirea din criza nu trebuie sa se faca pe aceeasi usa pe care am intrat", spune Adrian Severin.
"Dupa parerea noastra, sistemul capitalismului neoliberalist a esuat si avem nevoie de un capitalism social. Politicile economice in Uniunea Europeana trebuie coordonate cu politicile sociale si cele de mediu", adauga el. Or, acest lucru este refuzat de dreapta europeana reprezentata de populari si aceasta va fi, poate, cea mai interesanta confruntare la care vom asista dupa instalarea noului Parlament European iesit in urma alegerilor din 5-7 iunie.
Socialistiii europeni au intrat in aceste alegeri cu un set de 7 teme si sustin cresterea contributiei statelor la bugetul Uniunii si crearea unui fond suveran european pentru iesirea din criza. De asemenea, ei sustin crearea unui program consistent de creare a locurilor de munca, reglementarea stricta a pietelor financiare sau desfiintarea paradisurilor fiscale. Statele trebuie sa intervina mai mult, pentru ca neoliberalismul a murit, cred ei.
Dimpotriva, dreapta crede ca statul a dat deja prea multi bani pentru stoparea crizei. Insa, in aceeasi masura, ei apreciaza ca bancile trebuie ajutate astfel incat acestea sa reia creditarea pentru sustinerea consumului care, la randu-i, ar urma sa stimuleze puternic cresterea. Europa trebuie sa continue sa fie condusa de valorile liberale ale pietei, afirma ei.
 
Ce se intampla cu statul? Spre o guvernanta economica a UE
Din ideile promovate de stanga se poate trage si o concluzie privind viitoarea dezbatere referitoare la reforma institutionala a Uniunii Europene. Stanga merge pe ideea de federalizare a Uniunii, chiar daca acest obiectiv nu se va petrece nici maine, nici poimaine. "Noi sustinem sa se ajunga spre o guvernare economica a UE. O armonizare fiscala este absolut necesara", sustine Severin. Dreapta este mai prudenta in aceasta privinta. Inca trebuie mentinut controlul suveran al statelor in privinta politicilor, sustin partidele din acest grup.
In ce fel sau de ce nu sunt reflectate aceste idei, foarte importante pentru viitorul UE si al Romaniei, in campania electorala de la noi? "Ideile europene nu sunt reflectate pentru ca PSD si PNL nu se gandesc decat la alegerile prezidentiale din toamna", sustine Stolojan.
 
Ideile anticriza ale Socialistilor Europeni (la care este afiliat PSD)
  • Cresterea contributiei statelor la bugetul Uniunii (actualmente in jur de 1% din PNB-ul statelor membre) si crearea unui fond suveran european pentru iesirea din criza
  • Un program consistent de creare a locurilor de munca
  • Reglementarea stricta a pietelor financiare
  • Desfiintarea paradisurilor fiscale
  • Un program special destinat tarilor mai sarace ale Uniunii
  • Un program de ajutor al tarilor din afara Uniunii (in idea ca astfel se va rezolva problema migratiei)
Ideile anticriza ale Popularilor Europeni (la care este afiliat PD-L)
  • Pentru rezolvarea actualei crize s-au pompat destui bani si nu este nevoie decat sa asteptam efectele
  • Guvernele trebuie sa sustina bancile astfel incat acestea sa reia creditarea pentru sustinerea consumului
  • O reluare a creditarii va relansa consumul si va readuce cresterea economica
  • Europa trebuie sa continue sa fie condusa de valorile liberale ale pietei
  • Politicile economice nu trebuie sa fie conditionate de politicile sociale si de mediu, asa cum vor socialistii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO