Politică

Gabriel Biriş, Consiliul consultativ pentru mediu de afaceri: Guvernul poate acţiona foarte rapid pe zona fiscală, chiar dacă mandatul său e limitat în timp

Gabriel Biriş, Consiliul consultativ pentru mediu de afaceri: Guvernul poate acţiona foarte rapid pe zona fiscală, chiar dacă mandatul său e limitat în timp

Foto: Diana Iurkiewicz

Autor: Iulian Anghel

04.04.2012, 18:28 596

Gabriel Biriş, cofondator al firmei de avocatură Biriş Goran, membru al Consiliului consultativ pentru mediul de afaceri, - un organism format din 26 de şefi de companii, bancheri şi antreprenori cunoscuţi, care îl vor sfătui pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu în privinţa măsurilor economice pe care ar urma să le ia Guvernul -- spune că Executivul poate lua foarte repede măsuri cu efect imediat, chiar dacă mandatul său ar urma, teoretic, să se încheie după alegerile legislative care vor avea loc peste 8-9 luni.

Potrivit lui Biriş, între aceste măsuri, pe zona de contribuţii se poate plafona baza de calcul şi elimina excepţiile, pe zona de TVA se poate extinde taxarea inversă cu efecte benefice. De asemenea, o legislaţie a holdingului care să uşureze viaţa antreprenorilor este perfect plauzibilă, în vreme ce în zona impozitelor locale trebuie eliminată taxarea diferită a persoanelor fizice şi a firmelor.

Pe zona de evaziune fiscală pot fi adoptate măsuri suplimentare, mai spune Biriş, care arată că intenţia de combatere a evaziunii prin măsuri de control indirect (Fiscul vede cât cheltuieşti şi ar urma să te impoziteze pentru acele cheltuieli care îţi depăşesc veniturile declarate) nu va avea efect câtă vreme nu există o declaraţie de patrimoniu. Însă, înainte de toate, arată avocatul specialist în legislaţie şi consultanţă fiscală, trebuie controlaţi cei care controlează, adică cei din ANAF: "Nu poţi combate evaziunea cu unii din ANAF care nu ştiu cum să-şi mai acopere furăciunile".

Dacă aceste măsuri se iau rapid, ele vor schimba percepţia despre România, iar schimbarea percepţiei va antrena schimbarea în bine a stării de spirit, crede Biriş.

Consiliul consultativ s-a întrunit marţi seara, pentru prima dată, la Palatul Victoria, iar constituirea lui a fost una dintre primele măsuri pe care premierul a anunţat că le va lua în urmă cu aproape două luni când a fost instalat la Palatul Victoria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO