Politică

Generalul Popescu lupta in armata PSD

26.10.2004, 00:00 45

Seful Statului Major General (SMG) al Armatei romane, generalul Mihail Popescu a predat ieri mandatul de sef al armatei, generalului Eugen Badalan sefului trupelor de uscat. Anterior seful statului ii semnase decretul de trecere in rezerva. Generalul Popescu candideaza pentru un loc de Senator in viitorul Legislativ, la Valcea, pe listele PSD.
A existat o intreaga disputa pe marginea acestei candidaturi, o parte dintre liderii opozitiei remarcand contradictia dintre statutul generalului care nu are voie, potrivit legi, sa faca politica si prezenta sa pe listele unui partid. Statutul cadrelor militare interzice militarilor sa candideze pentru a fi alesi in administratia locala sau in Parlament.
Explicatiile oferite de partidul de guvernamant au fost ca generalul, inca in functie la inscrierea sa pe listele PSD, nu ar face politica pentru ca nu a inceput campania electorala. Generalul Popescu a participat, acum doua saptamani, in calitate de sef al armatei, la summitul ministrilor apararii din tarile NATO, de la Poiana Brasov. In acest timp, el figura pe listele de candidati ai PSD pentru Senat.
Ieri, generalul Popescu a aratat ca stie sa treaca cu usurinta de la rigorile si sobrietatea militare la evaluarile ceva mai imprecise ale omului politic. La prezentarea bilantului de patru ani  a Statului Major General, Popescu a criticat guvernarea trecuta si a spus ca reforma armatei a inceput cu adevarat in 2001, adica in mandatul actualei puteri. Liderul PSD, Adrian Nastase, prezent la sedinta de bilant, a avut aceeasi pozitie.
Popescu a spus ca, intre 1997 si 2000, angajamentele fata de NATO erau golite de continut, iar adevarata reforma a inceput dupa 2000. Adevarata revigorare a reformei si recastigarea credibilitatii internationale s-au produs tot dupa aceasta data, a spus proaspatul politician.
Adrian Nastase a criticat si el fosta guvernare. Potrivit primului ministru, la sfarsitul lui 2000, la nivelul armatei romane, coordonarea reformei era "obturata de blocajul comunicarii intre factorii de decizie".
"Nu exista o conducere coerenta, din cauza disputelor politice din cadrul coalitiei guvernamentale. Interesele partizane primau asupra obiectivului de aderare la NATO", a spus Adrian Nastase.
Potrivit primului ministru, se ajunsese intr-o situata paradoxala in care Romania isi asuma din ce in ce mai multe angajamente internationale, in vreme ce, pe plan intern, aveam de a face cu un inghet al reformei. Lucrurie ar fi intrat pe fagasul normal dupa venirea la putere a PSD, iar "principiul muncii in echipa, caracteristic Guvernului a fost aplicat in mod responsabil si in cadrul institutiilor militare".
Surse din PSD sustin ca generalul Popescu ar urma sa devina presedintele Comisiei de aparare a Senatului, in cazul in care partidul sau castiga alegerile. Popescu a declarat ieri ca, intrand in politica, va putea influenta "anumite sectoare" din domeniul apararii. El s-a plans ca, atata vreme cat a fost in armata, nu a simtit controlul politic al Parlamentului asupra institutiilor militare pentru ca in Legislativ nu sunt specialisti in aceste probleme. Popescu a anuntat ca se va inscrie in PSD.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels