Politică

Geoana contraataca si-l ameninta cu sanctionarea pe Ion Iliescu

18.10.2005, 20:01 17

Daca Ion Iliescu sau alti lideri de partid mai cer organizarea unui congres extraordinar sau ataca conducerea PSD, vor fi sanctionati, sanctiune care ar putea merge chiar pana la excluderea din partid.

Conducerea social-democratilor a decis ieri ca in PSD nu va fi organizat un congres extraordinar, iar cei care vor insista pentru organizarea lui o fac pe proprie raspundere, intrucat "intoleranta fata de astfel de actiuni va fi maxima".

Masura a fost luata la capatul mai multor zile in care s-a vorbit in PSD fie de organizarea unui congres extraordinar, in urma caruia fie sa fie schimbata actuala conducere, fie sa fie intarita puterea liderului partidului, Mircea Geoana. El are un mandat de doi ani la conducerea PSD, iar congresul la termen ar urma sa fie organizat in 2007.

"Biroul Permanent National (conducerea restransa - n.n.) a decis ca nu este oportun (congresul extraordinar - n.n.), iar cei care incearca sa intretina prin declaratii publice aceasta idee vor avea de suferit sanctiuni", a declarat ieri Mircea Geoana.

Intre cei vizati de amenintarea sefului partidului se afla fostul presedinte Ion Iliescu (care nu a eliminat ipoteza sa candideze pentru a-si recapata functia de lider al PSD), senatorul Antonie Iorgovan, dar si liderul filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, aflat in conflict cu Mircea Geoana.

"Decizia Biroul Permanent National este ca, din acest moment, sa manifestam intoleranta maxima fata de cei care nesocotesc linia generala a partidului, respectand democratia interna, la care tinem si care este un bun castigat. In acest moment, partidul are nevoie de unitate, de coerenta si Biroul Permanent National si Comisia de Integritate Morala vor lua masuri ferme pentru respectarea acestui deziderat", a afirmat Geoana.

In ultimele zile atat Ion Iliescu, cat si Antonie Iorgovan (caruia i-au fost deja retrase functiile din partid si din Senat) au criticat conducerea partidului. Iliescu a spus despre Geoana ca este "handicapat" din punct de vedere al experientei politice si a criticat conducerea PSD despre care a spus ca nu este capabila sa inchege o structura puternica.

Geoana spune ca rabufnirile lui Iliescu au fost tolerate pana in prezent, intrucat s-a considerat ca sunt rezultatul unor frustrari. Insa, la sase luni de la congresul in care a pierdut conducerea PSD, Iliescu ar fi trebuit sa se impace cu situatia, iar rabdarea fata de el "este pe cale de a se sfarsi".

"Amaraciunea este un lucru, rana sufleteasca altul, iar disciplina de partid cu totul altceva. La sase luni dupa alegerile din partid si Ion Iliescu are obligatia sa respecte liniile generale ale partidului", a spus ieri Geoana.

"Trebuie sa intelegem ca, inainte de a pune etichete asupra partidului si a liderilor sai, exista o obligatie de recunoastere a faptului ca, de la Congres, PSD este vazut de cetateni ca un partid care se reformeaza, se transforma, un partid care rupe in mod dramatic cu trecutul sau comunist sau criptocomunist si este un lucru pe care il vom continua cu multa energie in perioada urmatoare", a continuat Geoana.

De asemenea, el sustine ca cei care au lansat ipoteza congresului extraordinar sunt "frustratii de la Congresul din aprilie" care ar dori sa revina in pozitii cheie.

Ipoteza unui congres extraordinar a fost amintita si de vicepresedintele PSD Ioan Rus, liderul filialei din Cluj, care s-a repliat insa afirmand ca el nu a facut decat sa aminteasca o prevedere statutara a partidului, dar ca nu-si doreste un congres extraordinar.

El a apreciat ca atitudinea lui Ion Iliescu fata de conducerea partidului este una "gresita", dar a negat ca ar fi invocat in vreun context posibilitatea excluderii acestuia din partid, asa cum s-a vehiculat in presa.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO