Politică

Geoana: Ne vom putea petrece Pastele in Marea Britanie

02.04.2004, 00:00 19



Problema suspendarii acordarii oricarui tip de viza pentru romanii si bulgarii care vor sa calatoreasca in Marea Britanie pare ca-si va gasi repede o rezolvare. Ministrul roman de externe Mircea Geoana care astepta aseara pozitia omologata a Foreigen Office in aceasta afacere a spus ieri ca este sigur ca romanii vor putea sa-si petreaca sarbatorile de Paste in Marea Britanie, daca vor dori.



Geoana a calificat ieri scandalul izbucnit la Londra drept o "o problema anglo-britanica", care trebuie sa se finalizeze prin luarea unor masuri administrative si penale. De altfel, ministrul pentru imograre britanic si-a inaintat ieri demisia. Geoana a reiterat ca este nefiresc ca, pentru o problema de birocratie britanica sa sufere romanii si bulgarii. Seful diplomatiei a adaugat ca, deocamdata, nu reiese ca in traficul descoperit cu vize britanice ar fi implicati si cetateni romani, iar in Romania nu a fost deschisa o ancheta in acest sens, dar ca partea romana este dispusa sa colaboreze cu britanicii in mersul anchetei.



Audiat marti in Camera Comunelor ministrul britanic de Interne, David Blunkett, a anuntat suspendarea acordarii de vize tuturor cetatenilor romani si bulgari, pe perioada anchetei declansate in scandalului privind procedurile de verificare a dosarelor de viza depuse de persoane din aceste state. Vestea a cazut ca un traznet pentru ca autoritatile romane anticipau o ridicare apropiata obligativitatii obtinerii de vize pentru Marea Britanie. Mircea Geoana a spus ieri ca, intr-o discutie pe care a avut-o cu seful diplomatiei britanice, Jack Straw, acesta i-a spus ca decizia lui Blunkett a fost luata fara consultarea Foreigen Office. Geana opinat ca imaginea Romaniei nu a fost afectata de acest scandal intrucat vina nu ne apartine: "Exista o sensibilitate legata de venirea noilor membri (cele zece state care se vor integra in UE la 1 mai - n.n.). Nu este o chestiune speciala pentru Romania. Este o teama de necunoscut de aceea trebuie sa fim precauti si sa ne ferim".





Statul roman, parte civila in atentatele din Spania



Seful diplomatiei s-a referit ieri si la atentatele din Spania din 11 martie, aratand ca MAE roman ii va sprijini pe cetatenii romani afectati sa introduca cereri de constituire in parti civile in procesul intentat celor teroristilor. Autoritatile consulare romane den Spania l-au contactat deja pe judecatorul de instructie care instrumenteaza cazul. Acest demers va oferi victimelor atentatelor - raniti sau rude ale celor decedati - un minim de reparatie morala sau materiala pentru prejudiciul suferit. Guvernul va angaja o firma spaniola de avocatura care sa-i reprezinte pe romani, victime ale atentatelor. In atentatele din Spania au murit 16 romani si alte cateva zeci au fost raniti. Geoana a spus ca exista si posibilitatea introducerii unei cereri de constituite in parte civila cu caracter general in numele statutului roman, posibilitate confirmata de juristii spanioli consultati de expertii romani.





Firme straine de lobby pentru integrarea in UE



Romania va apela la firme de specialitate nu numai in cazul atentatelor din Spania. Geana a declarat ieri ca MAE va propune Guvernului angajarea unor firme de specialisti in comunicare si lobby in spatiul european, pentru a sustine pozitia guvernului de la Bucuresti in relatia cu UE. Prima dintre aceste firme va fi angajata la Bruxelles, un astfel de demers fiind in opinia ministrului foarte importanta in aceasta faza a negocierilor. In paralel, la Bruxelles va fi deschis Centrului de Informare Publica al Romaniei - demersurile facand parte dintr-o campanie de comunicare publica in Europa: "Este o actiune necesara, un lucru normal. Romania este singura tara viitoare membra UE care nu are consultanti pe aceasta problema pana in prezent. Despre angajarea unor firme de lobby a vorbit saptamana trecuta si premierul Nastase.



Potrivit sefului Executivului, lipsa unor firme specializate de lobby, care sa promoveze imaginea Romaniei la nivelul Uniunii Europene, a reprezentat o greseala care a permis aparitia unor probleme si neintelegeri in procesul de aderare - de plida reprosurile la adresa Romaniei formulate de Parlamentul European.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO