Politică

Geoana: Zece ani cu Traian Basescu este mult prea mult

16.03.2009, 18:19 12

Mircea Geoana, presedinte al PSD, presedinte al Senatului, vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) si, probabil, viitor candidat la prezidentiale, ii reproseaza presedintelui Traian Basescu ca are tentatia de a acapara toata puterea in Romania si sustine ca un al doilea mandat al acestuia la Cotroceni ar fi impovarator.

Criticile lui Geoana la adresa sefului statului - care au provocat comentarii acide din partea acestuia din urma - nu ar fi fost decat un semnal de alarma, spune liderul PSD.
"E un repros elegant pe care l-am facut. De o maniera explicita presedintele Romaniei a venit la Parlament si a spus ca e nevoie de un acord cu FMI. Pai nu era normal ca acest subiect sa fie dezbatut inainte in interiorul coalitiei si daca presedintele avea elemente suplimentare de informat, sa informeze pe toata lumea?", a sustinut duminica seara la Prima TV, seful social-democratilor.
Cu o saptamana in urma, in fata Parlamentului, presedintele a sustinut ca este necesara incheierea unui acord pentru un imprumut extern - o "centura de siguranta", cum l-a numit seful statului.
Liderul PSD a replicat ca se teme ca nu cumva aceasta "centura de siguranta" sa se transforme intr-o "centura de castitate" - aluzie la constrangerile pe care le-ar presupune o astfel de intelegere. Replica presedintelui, la limita discursului public, a venit imediat: "O sa ramana virgin (Geoana - n.n.) daca isi pune centura de castitate". Si a mai spus ceva Traian Basescu: "Presedintele Romaniei este parte a structurii executive, el (Geoana - n.n.) este Guvern sau nu stie ce e? Deocamdata el (Geoana - n.n.) e Parlament".
Or, tocmai aceasta implicare a sefului statului in chestiuni guvernamentale (Basescu merge aproape saptamanal la Guvern) este contestata de liderul PSD.
"Decizia se ia in coalitie. Daca se ia in alta parte, suntem in afara contractului (dintre PSD si PD-L - n.n.). In clipa in care un partid mare, cum este PSD, simte ca nu este tratat in spiritul si litera parteneriatului - care inseamna ca suntem doua parti egale, ne consultam, luam decizii impreuna si dupa aceea guvernam impreuna - in clipa in care simtim ca se dezechilibreaza barca, evident ca intai tragem un semnal de alarma. L-am tras. Sper sa fie bine auzit", a spus Geoana.
O amenintare privind stabilitatea coalitiei?
Dauneaza declaratiile sale coalitiei? "Nu am simtit", a spus ieri Geoana.
Intrebat duminica seara daca seful statului isi depaseste atributiile, Geoana a precizat: "E o senzatie ca multe dintre deciziile de natura economica si sociala, care ar trebui sa revina Guvernului, domnia sa si le aroga si cred ca acest lucru trebuie sa fie limitat. E o tentatie, i-as spune, de a acapara toata puterea, cam asta este ce se vede de la distanta."
Geoana a comentat si intentia lui Traian Basescu de a candida pentru un al doilea mandat la Cotroceni, iar comentariul are si el legatura cu o alta afirmatie a sefului statului potrivit careia intentia liderului social-democrat de a intra in cursa prezidentiala este nefericita.
"Este clar ca (Traian Basescu, n.r.) vrea sa candideze. Vrea un nou mandat si noi consideram, si cred ca majoritatea romanilor isi dau seama, ca un nou mandat al lui Traian Basescu este un lucru care nu este bun pentru tara. Pentru ca in cinci ani, in care a avut tot timpul sa demonstreze - e primul mandat de cinci ani pentru un presedinte - din punctul meu de vedere nu s-a achitat de obligatiile de sef de stat. Si inca cinci ani... Zece ani cu Traian Basescu este mult, mult prea mult pentru aceasta tara", a afirmat Geoana.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a sprijinit ieri pe Mircea Geoana.
"Aprecierea lui Geoana este corecta: tara a avut de pierdut in acesti cinci ani cu prezenta domnului Basescu in fruntea statului", a precizat Iliescu.
Fostul sef al statului afirma ca Basescu "este un om al conflictului".
"Traian Basescu a generat toata aceasta stare conflictuala. Este un om al conflictului. Nu stie sa traiasca, nu stie sa convietuiasca, nici cu proprii sai consilieri nu a stiut sa conlucreze. L-au parasit toti consilierii si nu are dialog. Nu este omul de care are nevoie tara ca sa fie factor coagulant, factor al dialogului politic, al conlucrarii tuturor structurilor statului in asemenea perioade", a sustinut Iliescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO