Politică

Gheorghe Nichita, primar de două mandate într-un oraş unde o stradă e asfaltată în patru ani

Gheorghe Nichita, primar de două mandate într-un oraş unde o stradă e asfaltată în patru ani

Gheorghe Nichita (PSD), primarul Iaşiului

Autor: Florin Ghetau

26.04.2012, 00:04 2433

Trei deputaţi aspiranţi la Primăria Iaşi - Tudor Ciuhodaru (UNPR), Nicuşor Pă­duraru (PDL) şi Daniel Oajdea (PPDD) - încearcă detronarea actualului pri­mar, Gheorghe Nichita (PSD), într-un oraş în care o stradă de cartier este moder­ni­zată în patru ani, iar facturile la căldură ajung şi la 1.000 de lei lunar.

Gheorghe Nichita este primar de opt ani, după ce mai întâi a fost interimar, ca ur­mare a plecării lui Con­stantin Simirad ca amba­sador în Cuba.

Bugetul Iaşiului a fost în scădere de la an la an din 2008 încoace. În 2009 Pri­măria Iaşi a avut la dispo­ziţie un buget de 980 mil. lei, în 2012 s-a ajuns la doar 675 mil. lei. Peste jumătate din bugetul local pe 2012, adică 384 mil. lei, este alo­cată pentru chel­tuielile curente ale municipiului: salu­bri­tate, iluminat, spaţii verzi, reparaţii străzi şi transport public. Unul dintre scan­da­lurile care au avut în prim-plan Primăria Iaşi este legat de împrumutul de 200 mil. lei luat de munici­pa­litate de la DEXIA şi care urmează să fie re­turnat în 20 de ani. Împrumutul a fost con­tractat în 2007, pe finalul pri­mului mandat al pri­ma­ru­lui Gheor­ghe Nichita, însă ma­joritatea lucră­rilor s-au derulat după 2008.

Din împrumutul DEXIA au fost asfaltate 120 de străzi din municipiul Iaşi, însă atât prefectul de Iaşi, cât şi mai mulţi parlamentari şi consi­lieri locali ai PDL au con­testat modul în care s-au exe­cutat lucrările, în condi­ţiile în care pe mai multe străzi au apărut gropi la câteva luni după asfaltare. În acest context, ieşenii mai acuză că lucră­ri­le de reamenajare a străzii Vasile Lu­pu, în lun­gime de doi kilometri, din car­tierul ie­şean Tătăraşi au început la scurt timp după ce Gheorghe Ni­chita a fost reales primar, în anul 2008, însă nu au fost finalizate nici până acum.

O altă afacere contro­versată este an­sam­blul imobiliar PALAS, în valoare de 240 mil. euro, ridicat în centrul Iaşiu­lui, în imediata vecinătate a Pala­tu­lui Cul­tu­rii, simbolul oraşului, care ur­mea­ză să fie inau­gu­rat în 31 mai.

În anul 2010 Curtea de Apel Oradea a decis că atât hotărârile Consiliului Local privind asocierea cu Iulius Group, cât şi trecerea terenului de 12 hectare din pa­tri­moniul public în cel privat sunt nule de drept, decizia fiind defi­nitivă şi irevocabilă.

Una din cele mai mari probleme ale oraşului este încălzirea locuinţelor.

În fiecare an din ultimul mandat al primarului Gheorghe Nichita ieşenii ale căror locuinţe sunt racordate la CET au rămas fără apă caldă, după ce Romgaz a sistat furnizarea gazului metan din cauza restanţelor centralei. Durata sistării apei calde în Iaşi a fost între câteva zile şi câteva săptămâni.

În ultimul sezon rece, ieşenii au plătit facturi uriaşe la întreţinere, existând şi situaţii în care locatarii au achitat şi câte 1.000 de lei numai pentru încălzirea apartamentului.

Principalii contracandidaţi ai primarului Nichita la alegerile din iunie sunt deputaţii Tudor Ciuhodaru (UNPR), Nicuşor Păduraru (PDL) şi Daniel Oajdea (PPDD).

Mircea Zlate, inginer, susţine că Primăria Iaşi a cheltuit prea mulţi bani pe spectacole şi pe artificii.

"Am avut ani grei de criză, dar primăria nu s-a sfiit să cheltuiască bani cu nemiluita. Am avut artificii şi concerte de Zilele oraşului, dar şi de Revelion sau de Ziua Unirii. Eu prefer un primar gospodar în locul circului. Uitaţi-vă cum arată străzile din oraş şi în cât timp se închid şantierele în oraş. Durează prea mult şi se fac lucrări de mântuială", a afirmat ieşeanul.

Precizare Palas Iaşi:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO