Politică

Guvernul a aprobat Acordul de principiu privind contractarea unor facilităţi de finanţare de 700 mil. lei, de la Banca Europeană de Investiţii

Guvernul a aprobat Acordul de principiu privind...

Autor: Alice Draghici

19.08.2015, 19:35 191

Fondurile de până la 700 de milioane de euro vor fi destinate acoperirii parţiale a contribuţiei bugetului de stat la Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Capital Uman şi anumite axe prioritare din Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Potrivit Strategiei de management a datoriei publice pentru perioada 2015-2017, Ministerul Finanţelor are în vedere continuarea parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale pentru a beneficia de termenii şi condiţiile avantajoase oferite de aceste instituţii, astfel, facilitatea BEI reprezintând o sursă de finanţare a deficitului bugetului de stat în condiţii favorabile, împrumutul urmând să fie acordat pe o perioadă de până la 15 ani, cu până la 5 ani perioadă de graţie, şi costuri de finanţare foarte reduse.

BEI şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini în continuare eforturile Guvernului în vederea finanţării deficitului bugetar creat ca urmare a asigurării cofinanţării proiectelor şi creşterii gradului de absorbţie al fondurilor europene pentru noua perioadă de programare 2014-2020.

Astfel, pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare se propune o facilitate de finanţare de până la 300 de milioane de euro pentru susţinerea investiţiilor de mediu din cadrul programului, respectiv: conservarea şi protecţia mediului şi promovarea utilizării eficiente a resurselor, protejarea şi conservarea biodiversităţii, promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi gestionării riscurilor.

Deasemenea, pentru Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Capital Uman şi anumite axe prioritare selectate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare se propune o facilitate de finanţare de până la 400 de milioane de euro pentru a sprijini investiţiile în cercetare-dezvoltare, tehnologia informaţiei, e-guvernare, inovaţie, investiţiile în capitalul uman în sectoare cheie, inclusiv sprijin pentru sectorul IMM, educaţie şi instruire, incluziune socială şi ocuparea forţei de muncă, investiţii în domeniul energiei, respectiv reabilitarea siturilor poluate şi creşterea calităţii aerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO