Politică

Guvernul a fost lasat balta in Senat

16.12.2005, 20:17 15

Pentru a doua oara in doar o luna de zile Guvernul a esuat ieri in a-si trece legile organice in Senat din cauza lipsei de cvorum, iar situatia se inrautateste.

La doar doua voturi diferenta fata opozitie, Coalitia a mai pierdut ieri un senator, este vorba despre liberalul Mihai Antonie care a demisionat din partid.

"Victime" ale slabiciunii coalitiei au fost ieri in Senat proiectele de lege privind Codul vamal si Proiectul de modificare a ordonantei privind asigurarile de somaj, care au fost respinse pentru ca nu au putut strange cele 69 de voturi necesare pentru a fi adoptate. Este adevarat, dupa discutii intre grupurile parlamentare s-a convenit ca votul pentru Codul vamal sa fie reluat intr-o sedinta ulterioara, dar starea de fapt - aceea ca, practic, in Senat este aproape imposibil ca legile organice sa mai fie adoptate - ramane. Situatia pare fara iesire pentru ca multi dintre senatori sunt si ministri, altii sunt delegati in Parlamentul de la Strasbourg. Iar pe ordinea de zi sunt legi care asteapta, legi importante promise Uniunii Europene.

De pilda noua lege a Codului vamal prevede declararea verbala a marfurilor, in cazul in care valoarea in vama a marfurilor nu depaseste un anumit plafon, simplificandu-se astfel formalitatile in cazul operatiunilor ocazionale. Cealalta lege organica respinsa era o urgenta a Guvernului, iar sansa ca ea sa treaca este acum in mainile deputatilor, unde Coalitia sta ceva mai bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO