Politică

Guvernul a venit cu un candidat surpriza la sefia DNA, renuntand la Morar

12.08.2008, 19:47 17

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu (PNL), a anuntat ieri ca propune pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie pe procurorul Monica Serbanescu, iar pe Daniel Morar pentru un post nou infiintat de inalt reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA.
Daniel Morar a fost numit in pozitia de procuror-sef al DNA - directie care gestioneaza cazurile de mare coruptie in 2005, pentru un mandat de trei ani, de catre ministrul justitiei Monica Macovei.
Mandatul lui Morar expira astazi. Potrivit unor surse oficiale, mandatul lui Morar la sefia DNA a fost prelungit ieri de procurorul general, Codruta Kovesi, cu inca trei luni.
Ministrul Predoiu a subliniat ca in decizia sa a tinut cont de parteneriatul pe care trebuie sa-l aiba cu Comisia Europeana, dar si de experienta si angajamentul in lupta anticoruptie a lui Daniel Morar. "Am cautat o propunere care sa satisfaca toate exigentele in ceea ce priveste conducerea Directiei Nationale Anticoruptie", a afirmat ministrul justitiei. El a spus ca experienta actualului procuror-sef al DNA si rezultatele sale de pana acum in lupta impotriva coruptiei "sunt elemente de care justitia din Romania nu se poate dispensa", motiv pentru care Morar va fi propus pentru functia de Inalt reprezentant al Romaniei la Bruxelles pe probleme de justitie. Postul nu exista in schema guvernamentala si a fost creat special pentru Morar.
Chestiunea numirii in functie a Monicai Serbanescu ajunge acum in curtea Consiliului Superior al Magistraturii, care trebuie sa avizeze aceste propuneri ale ministrului si apoi la presedintele Traian Basescu care poate sau nu aviza aceasta numire.
Daniel Morar a fost considerat de-a lungul vremii un apropiat al fostului ministru al justitiei Monica Macovei si implicit al presedintelui Traian Basescu. Politicienii din PSD si PNL impotriva carora DNA a inceput anchete l-au acuzat insa ca nu face altceva decat sa raspunda la comenzi politice.
In raportul pe Justitie al Comisiei Europene de la mijlocul lui iulie, Morar a fost apreciat de oficialii UE pentru activitatea sa.
Monica Serbanescu este fosta consiliera a lui Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO