Politică

Guvernul Boc, la prima provocare majora. Va ceda in fata sindicatelor?

Guvernul Boc, la prima provocare majora. Va ceda in fata sindicatelor?

Politicienii cer clementa, dupa ce au votat cu totii o lege de majorare a salariilor profesorilor cu neputinta de pus in practica

05.05.2009, 00:00 18

Presedintele Traian Basescu a sustinut aseara ca-si asuma "eroarea acestui act", adica a actului de a promulga o lege de anul trecut care majora salariile profesorilor, o lege care, potrivit Guvernului, nu mai poate fi aplicata din cauza crizei economice. Dar, a mai spus seful statului: "Disputa intre sindicate, profesori, pe de o parte, si copii si parinti (sic!), pe de alta parte, trebuie mutata intre profesori si politicieni".

 
Basescu isi asuma greseala promulgarii
 
"Imi asum eroarea promulgarii legii de majorare a salariilor impreuna cu intreaga clasa politica", a declarat presedintele. El a spus ca anuntul facut de Comisia Europeana, ieri, privind declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru depasirea in 2008 a deficitului de 3%, arata "realitatea cruda si dureroasa a bugetului pe acest an". Potrivit sefului statului, acesta este un motiv in plus ca, in mod solidar, sindicatele sa renunte la revendicarile de natura pecuniara.
Profesorii au anuntat ca vor intra astazi in greva in urma esecului unei intalniri de ieri intre cadrele didactice si reprezentantii Ministerului Finantelor si ai Ministerului Educatiei. Data este importanta pentru ca astazi copiii de clasele a saptea si a opta sustin examenele cu subiect unic la limba si literatura romana. Cum subiectul este "unic", teoretic nu ar exista varianta ca unii copii sa sustina examenul, iar altii nu.
Toate partidele au votat anul trecut o lege care majora salariile profesorilor, o lege care acum nu mai poate fi aplicata din cauza incasarilor din ce in ce mai mici ale bugetului de stat.
Premierul Emil Boc le-a cerut si el profesorilor sa renunte la greva. El a afirmat ca greva "nu este o solutie" pentru invatamant in momentul de fata, mentionand ca are incredere in "maturitatea cadrelor didactice" si ca solutiile pentru problemele profesorilor sunt cele conforme situatiei bugetare actuale.
 
Ion Iliescu: Am gresit cand am promis mai multi bani
In aceeasi vreme, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a admis ca angajamentul luat de social-democrati inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, privind cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, a fost "o greseala tactica".
Guvernul a aprobat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta prin care se propune prelungirea pana la finalul anului a actelor normative in vigoare privind salarizarea in sectorul bugetar, procedura care, in lipsa unei alte decizii, reprezinta practic o inghetare a salariilor in sistemul bugetar la nivelul actual pana la 31 decembrie 2009.
Senatorii si deputatii au votat, marti, Ordonanta de Urgenta nr. 34/2009, cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009. Unul dintre dintre cele mai afectate ministere este cel al Educatiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost taiate cu 676 de milioane de lei, de la un total initial de 11,9 miliarde de lei.
Va rezista Guvernul presiunilor sindicatelor, in conditiile in care bugetul consolidat este din ce in ce mai subtire, dar suntem in aceeasi vreme si in an electoral?
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, crede ca da.
"Cred ca guvernul nu va ceda. Nu stiu ce se va intampla, dar situatia este cea care este. Sindicatele nu au nici ele cine stie ce curaj. Pe de alta parte, nu trebuie sa dramatizam. Este adevarat ca criza nu s-a terminat, nu se vad mugurii unei reveniri. Dar nu ne scufundam, cum spun unii. Leul este acoperit economic, iar economia merge independent de guvern. Trebuie insa sa mai spun ca nu este in totalitate vina actualului guvern pentru ce se intampla, ei platesc tot ce s-a adunat in timp", afirma Pogonaru.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO