Politică

Guvernul da ajutoare de 14 mld. lei saracilor din Galati

10.11.2004, 00:00 15

Guvernul a decis recent, printr-o hotarare, acordarea unor ajutoare financiare pentru circa 2.500 de persoane si familii sarace din judetul Galati.
Hotararea de guvern care a aparut in Monitorul Oficial din 28 octombrie spune ca ajutorul financiar acordat unei familii poate ajunge la sase milioane de lei - ceea ce presupune un efort bugetar total de 14 miliarde de lei.
Hotararea nu spune daca cei vizati sunt fosti angajati ai combinatului siderurgic Sidex. In jur de 7.400 de angajati ai Sidex Galati nu vor mai beneficia, din 15 noiembrie, de venitul de completare ce le-a fost platit timp de 36 de luni de la data finalizarii privatizarii.
Problema acordarii de subventii (ajutoare) sectorului siderurgic este pe agenda discutiilor dintre administratia de la Bucuresti si Comisia Europeana. Este punctul dur al negocierilor de la capitolul "Concurenta", unul dintre cele trei dosare ramase deschise in procesul de negociere cu UE.
Comisia este nemultumita ca Guvernul acorda prea multe ajutoare de stat sectorului siderurgic, inclusiv prin acoperirea unor sume reprezentand plati compensatorii pentru disponibilizatii din siderurgie.
Guvernului i s-a cerut sa vina cu un plan solid de reforma a sectorului siderurgic. In UE, subventiile sunt permise, dar in conditii bine definite si, mai ales, o singura data, intr-o perioada de 10 ani, pentru un beneficiar. Comisia spune - acest lucru este comentat si in raportul de tara - ca Guvernul acorda discretionar ajutoare de stat (subventii, reesalonari de la plata obligatiilor catre stat, stergeri de datorii). Capitolul Concurenta nu va fi incheiat provizoru pana cand Guvernul nu va lua in seama observatiile Comisiei.
Hotararea de Guvern in discutie nu precizeaza ce suma va fi alocata pentru ajutoare din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si nici cate persoane ori familii vor beneficia de acest sprijin financiar.
In nota de fundamentare care a insotit hotarirea se arata ca, potrivit estimarilor, in jur de 2.500 de persoane si familii din judetul Galati ar putea beneficia de ajutoare financiare, ceea ce presupune un efort bugetar de 14 miliarde de lei.
Surse din cadrul Ministerului Muncii, citate de Mediafax, afirma ca hotararea referitoare la judetul Galati este similara celorlalte acte normative adoptate pana acum cu privire la plata unor ajutoare financiare catre familii si persoane sarace.
Guvernul a adoptat, anul acesta, mai multe hotarari privind acordarea unor ajutoare financiare pentru persoane si familii sarace din toata tara (inclusiv din judetul Galati), sumele prevazute de fiecare hotarare fiind cuprinse intre 1,9 miliarde si 8,3 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO