Politică

Guvernul elimina cel putin 16 sporuri din salariile angajatilor de la stat

Guvernul elimina cel putin 16 sporuri din salariile angajatilor de la stat

Reducerile de sporuri vor fi aprobate saptamana viitoare de Marian Sarbu, ministrul muncii

26.02.2009, 19:16 174

Guvernul pregateste un proiect de eliminare a cel putin 16 sporuri si indemnizatii pentru a economisi in 2009 peste 1,6 mld. de lei, se arata intr-un proiect de ordonanta, aflat in lucru la Ministerul Muncii.

Reducerea cheltuielilor la aparatul de stat este unul din principalele angajamente ale guvernului Boc, care vrea sa economiseasca peste 20% din cheltuielile cu salariile prin reducerea acestor sporuri. "Este vorba despre un act normativ aflat in lucru si toate ministerele trebuie sa vina cu o lista de sporuri la care se va renunta in 2009. Aceasta lista va fi centralizata la Ministerul Muncii si apoi va fi discutata cu partenerii sociali", a spus pentru ZF Marius Lazar (PSD), secretar de stat in Ministerul Muncii.
Forma finala a ordonantei ar urma sa ajunga pe masa ministrului Muncii, Marian Sarbu saptamana viitoare, dupa ce vor fi centralizae propunerile privind reducerea indemnizatiilor si sporurilor venite de la fiecare minister. In lista sporurilor care vor fi taiate in 2009 se numara orele supliementare, sporuri pentru accesarea fondurilor europene, cel pentru limbi straine (aplicabil angajatilor MAE), de confidentialitate, de antena (pentru cei care lucreaza in mediul electromagnetic), primele sau sporul pentru "complexitatea muncii". Eliminarea acestor sporuri insumate ar duce la o economie de 1,6 mld. lei (aproximativ 320 mil euro) la bugetul de stat in 2009. Eliminarea unor sporuri a fost decisa deja de Guvern, insa si anularea altora urmeaza sa intre in pachetul care se afla in analiza Ministerului Muncii.
Sporul de 75% din salariul de baza care era incasat pana in prezent de angajatii de la stat care lucrau cu fonduri europene este una din principalele preocupari.
"Noi nu vrem sa eliminam complet acest spor, dar vrem sa conditionam in-casarea lui de accesarea efectiva a ba-nilor europeni", a adaugat Lazar. De altfel, accesarea fondurilor europene va fi un criteriu la evaluarea functionarilor publici din administratie, a declarat recent pentru ZF Sulfina Barbu, prese-dintele Comisiei pentru administratie din Camera Deputatilor.
La Ministerul Muncii au fost centralizate pana in prezent o serie de propuneri care vizeaza eliminarea sumelor suplimentare care puteau fi primite de angajatii de la stat: salariul de merit (15%), orele suplimentare (intre 175% si 200%), premiile (10%). Orele suplimentare efectuate vor putea fi compensate cu ore libere, mai propune Guvernul in proiectul de OUG.
De asemenea, sporurile care se refera la conditiile dificile de munca vor fi eliminate. Este vorba despre sporul de confidentialitate a muncii, de 10% din salariul de baza, sporul de "antena" de 10%, aplicabil celor care intra in contact cu campuri electromagnetice, sau sporul de 10% pentru cei care lucreaza in conditii vatamatoare.
Participantii la comisiile de concurs care se organizeaza pentru angajari sau pentru proiecte vor trebui la randul lor sa faca aceasta munca fara sa fie remunerati.
Angajatii din sectorul public vor trebui, asadar, sa renunte la indemnizatia de 15% care se acorda celor care fac parte din comisiile de disciplina, cea de 20% acordata membrilor comisiilor de concurs sau cea de 10% acordata secretariatului comisiilor de concurs.
Angajatii din centrala MAE, care primeau un spor de 10% din salariul de baza pentru ca vorbesc doua sau trei limbi straine, nu vor mai primi in 2009 acest spor.
Temperarea cheltuielilor in administratie este unul dintre raspunsurile Guvernului la criza, insa pana in prezent doar functionarii simt deja pe pielea lor efectele acestor masuri. De la inceputul anului, functionarii publici nu au mai primit bani pentru ore suplimentare sau pentru sporul de antena. Premierul Emil Boc a anuntat recent ca va ingheta salariile demnitarilor la nivelul din 2008. La Camera Deputatilor insa, cheltuielile de personal sunt in crestere cu 20%, potrivit bugetului propriu, care prevede la acest capitol cheltuieli de
191 mil. lei (aproximativ 50 mil. euro).
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea declara recent ca in acest an cheltuielile cu personalul vor scadea de la 8,4% din PIB la 7,5%. "Nu este posibil ca in Romania, o tara care are nevoie de educatie, de infrastructura fizica, sa ajungem la peste 11 miliarde cheltuieli cu personalul", a spus Pogea. Executia bugetara dupa 11 luni din 2008 indica un nivel al cheltuielilor cu personalul reprezentand 6,1% din PIB.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO