Politică

Guvernul fixeaza data alegerilor europene, dar partidele nu sunt pregatite

20.08.2007, 19:11 13

Guvernul va stabili astazi data pentru alegerile pentru Parlamentul European, cursa in care vor intra cel putin 13 partide care isi vor disputa cele 35 de locuri acordate Romaniei in Legislativul de la Strasbourg.
Cel mai probabil alegatorii romani vor fi chemati la urne in decembrie. Data initiala a alegerilor, stabilita pentru 13 mai, a fost anulata de guvern din cauza disputelor privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.
Dupa cum arata lucrurile, partidele nu sunt pregatite pentru prima confruntare care deschide un sir de teste electorale al caror final va veni abia in 2009 (alegeri locale, legislative, prezidentiale si din nou alegeri europene). Alegerile au o mare miza pentru partide. Ele vor indica adevarata popularitate a formatiunilor politice (in vederea legislativelor de anul viitor), dincolo de ceea ce spun sondajele de opinie.
Asa stand lucrurile, partidele au ezitat sa-si alcatuiasca listele, cautand candidati-locomotiva care sa le ajute sa obtina un scor cat mai bun. Doar PLD si conservatorii si-au definitivat listele. Lista PLD va fi condusa de Theodor Stolojan, iar cea a conservatorilor de Maria Grapini. PNG il va avea in capul listei pe George Becali (patronul clubului Steaua), dar acesta a anuntat ca se va retrage, daca va fi ales in Parlamentul European. PNL a anuntat ca lista liberalilor va fi condusa de fostul ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu, dar lucrurile nu sunt pe deplin lamurite aici, cum nici la PSD nu sunt lamurite. Social-democratii l-ar vrea in capul listei pe fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, dar acesta nu a spus explicit ca ar dori sa candideze.
UDMR este in dilema - si-a desemnat primii candidati (cap de lista fostul ministru al comunicatiilor Zsolt Nagy), dar ordinea poate fi modificata in masura in care pastorul Tokes Laszlo (care s-a inscris in cursa ca independent) va aparea, in urma negocierilor, pe lista Uniunii.
Ezitarile potentialilor candidati au o explicatie. Daca merg la Parlamentul European pierd sansa de a candida si de a fi alesi in Parlamentul Romaniei in legislativele din 2008. Apoi mandatul de la Strasbourg este unul scurt, pentru ca in 2009 Romania va organiza alte alegeri europene, odata cu toate celelalte tari ale Uniunii Europene.
In cursa s-au inscris pana in prezent 13 partide - de fapt aceasta era situatia de dinainte de amanarea alegerilor. Guvernul spune ca nimic nu mai poate fi modificat (cine s-a inscris s-a inscris, cine nu nu), pentru ca alegerile au fost doar amanate, dar conditiile care au insotit procesul initial au ramas. Un mic partid, PIN, care nu s-a inscris in alegerile stabilite initial la 13 mai (s-a razgandit apoi), a anuntat ieri ca va da guvernul in judecata, daca nu-i permite sa-si inscrie lista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO