Politică

Guvernul scuteste de impozit profitul reinvestit si extinde programul rabla

Guvernul scuteste de impozit profitul reinvestit si extinde programul rabla

Premierul Emil Boc angajeaza raspunderea Guvernului in fata Parlamentului pentru a doua oara de cand a venit la Palatul Victoria

03.09.2009, 00:00 104

Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) este scutit de impozit incepand cu 1 octombrie curent, iar programul rabla este extins si la persoane juridice si va include si tractoarele si masinile agricole, potrivit pachetului legislativ privind sustinerea mediului de afaceri pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului.

Guvernul s-a intrunit ieri dupa-amiaza intr-o sedinta maraton la capatul careia urma sa anunte angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe un pachet de trei legi: restructurarea agentiilor guvernamentele, rationalizarea cheltuielilor publice si sustinerea mediului de afaceri in timpul crizei; legea salarizarii unice si codul educatiei (statutul cadrului didactic, legea invatamantului preuniversitar si legea invatamantului universitar).

La inchiderea editiei sedinta continua. Aceasta a fost amanata cu doua ore dupa ce presedintele PSD Mircea Geoana a sosit la Palatul Victoria pentru discutii cu premierul Emil Boc, intre temele divergente fiind codul educatiei, PSD si PD-L dorind, fiecare, o alta varianta. Geoana a transmis un avertisment: daca Boc insista cu propria sa varianta, atunci peste criza economica se va plia criza politica cu consecinte grave. In privinta legii salarizarii unice, sindicatele au cerut amanarea angajarii raspunderii pana saptamana viitoare. Ieri, inaintea sedintei de guvern, inca se lucra la aceasta lege, iar surse guvernamentale au spus ca fie ea va fi amanata, fie va fi transmisa Parlamentului asa cum este, urmand ca eventualele corecturi sa fie facute prin depunerea de amendamente (cu acordul Guvernului) de catre parlamentari.

 

Cine beneficiaza de scutirea de impozit

Prin prima lege pe care guvernul isi angajeaza raspunderea este modificata legea 571/2003 privind Codul fiscal, prin introducerea unui nou articol privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Neimpozitarea profitului reinvestit se aplica pentru activele considerate noi, in sensul ca nu au fost anterior utilizate. Cei care beneficiaza de aceste facilitati au obligatia sa pastreze in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare, in caz contrar ei urmand sa plateasca impozit pe profit si majorari de intarziere.

In cazul in care impozitul pe profit al societatii care beneficiaza de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit este sub nivelul impozitului minim, se plateste impozitul minim. Pachetul modifica, de asemenea, legile referitoare la programul rabla. Astfel acesta este extins si la persoanele juridice romane si va privi nu doar autoturismele, ci si "tractoare si masini agricole autopropulsate", cu o vechime mai mare de 10 ani.

In pachetul legislativ mai exista, initial, o prevedere referitoare la vanzarea terenurilor aferente caselor nationalizate cumparate de chiriasi (care nu au fost restituite proprietarilor), dar nu se stia aseara daca prevederile vor fi promovate odata cu angajarea raspunderii sau printr-un alt procedeu.

 

Geoana il avertizeaza pe Boc

Ziua de ieri a fost tensionata in cele doua partide la guvernare. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, dupa intalnirea cu Emil Boc, ca premierul nu intentioneaza o escaladare a unei crize politice si ca a facut, la intalnirea cu liderul PD-L, un apel la calm si ratiune.

"Asta ar mai lipsi acum, in plina criza economica, sa avem si o criza politica. Sunt convins ca intentia prim-ministrului nu este de a escalada situatia politica actuala catre o ruptura a coalitiei si o cadere a Guvernului, ci mai degraba catre gasirea unor texte de proiecte de legi care sa fie utile societatii in acest moment", a sustinut liderul social-democrat.

"Sunt convins ca prim-ministrul a receptat mesajul nostru, pana la urma si domnia sa are acelasi interes, de a vedea ca actualul Guvern functioneaza si asiguram stabilitatea politica necesara. Este ce am vrut sa transmit astazi si sunt convins ca, cu ratiune si calm, se pot gasi formule sa avem sa avem legi bune si un climat politic stabil", a mentionat Geoana. Discutia s-a produs intr-un moment in care s-a vorbit despre o remaniere guvernamentala, PSD asigurandu-se ca ministrii sai nu vor fi remaniati.

 

Cine beneficiaza si cum

  • Neimpozitarea profitului reinvestit se aplica pentru activele considerate noi, in sensul ca nu au fost anterior utilizate.
  • Cei care beneficiaza de aceste facilitati au obligatia sa pastreze in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala functionare, in caz contrar ei urmand sa plateasca impozit pe profit si majorari de intarziere.
  • In cazul in care impozitul pe profit al societatii care beneficiaza de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit este sub nivelul impozitului minim, se plateste impozitul minim.
  • Tractoarele si masinile agricole cu o vechime mai mare de 10 ani au fost incluse in programul rabla pentru care Guvernul aloca 228 mil. lei.
  • Persoanele juridice beneficiaza si ele de facilitatile programului rabla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO