Politică

Guvernul stabileste astazi ordinea partidelor pe buletinele de vot

Guvernul stabileste astazi ordinea partidelor pe buletinele de vot

Tariceanu (stg.) il acuza pe Basescu ca a uitat ca in 2003 PNL a intins o mana PD, salvandu-l

19.03.2008, 19:54 12

Guvernul va adopta in sedinta de astazi un set de norme privind alegerile locale programate la 1 si 15 iunie - principala prevedere fiind aceea a ordinii partidelor pe listele de vot. Partidele stiu cat este de importata ordinea pe buletine - se va trage ca de fiecare data la sorti, dar partidele parlamentare vor fi indiferent de ordine in fruntea listelor, pentru ca prima tragere la sorti se va face din randurile acestora. Abia apoi vor veni la rand partidele neparlamentare si independentii.
Pana atunci partidele continua sa-si lanseze candidatii si sa se atace. Ieri liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, le-a cerut liberalilor sa raspunda atacurilor PSD - "care poate oferi doar o Romanie ancorata in trecut" -, dar si ale PD-L - "influentat de mentorul Basescu".
Va fi, dupa cum se vede, o lupta in trei, spre deosebire de alegerile din urma cu patru ani, cand disputa care a atras atentia avea doar doi actori, PSD si fosta Alianta PNL-PD. Ce spune acum PNL? Ca PD a uitat ca inainte de alegerile trecute liberalii le-au intins o mana intr-o vreme cand erau in disolutie si aproape de a fi inghititi de PSD, iar singura lor dorinta este acum sa distruga PNL.
Un atac concertat la adresa PD-L s-a petrecut ieri si in Camera Deputatilor cand a fost respinsa o lege care prevedea returnarea unei datorii de 800.000 mil. dolari catre SUA. Tinta a fost de aceasta data fostul premier Theodor Stolojan (unul dintre liderii PD-L) in mandatul caruia mai multe firme au contractat un credit nerambursat in totalitate si garantat de stat. Legea a fost respinsa, iar lui Stolojan
i-au fost aduse acuzatii si de catre PSD si de catre PNL ca din cauza lui romanii trebuie sa plateasca cu totii datoriile unor firme private.
Reactia PD-L s-a petrecut si ea pe doua planuri. Parlamentarii acestui partid au atacat la Curtea Constitutionala doua legi ale Guvernului - legea raspunderii ministeriale si legea privind averile demnitarilor. In aceeasi vreme, europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu a acuzat Ministerul Economiei si Finantelor si ANAF ca au emis un ordin prin care mai multe zeci de conducatori de Directii Financiare, de la Vama si Garda Financiara, au fost mutati in alte judete, din motive politice, in contextul campaniei electorale.
Sebastian Bodu, fost presedinte al ANAF, a prezentat ceea ce el a numit "un fapt cu consecinte deosebit de grave asupra activitatii din finante publice, Garda Financiara si Vama", si in ceea ce priveste activitatea de colectare a taxelor si impozitelor.
Conducerea ANAF a admis ca a schimbat, prin rotatie, pentru o perioada de pana la sase luni, 17 directori executivi din directiile generale ale finantelor publice, 15 comisari sefi ai sectiilor judetene ale Garzii Financiare, precum si 8 directori executivi de la Autoritatea Vamilor, dar spune ca acest lucru este normal si nu are conotatii politice. "Cei care au avut rezultate excelente pe plan local au fost trimisi sa identifice si sa elimine eventualele disfunctionalitati din judetele cu performante ceva mai scazute", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, liberalul Daniel Chitoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO