Politică

Haos total in Parlament: Guvernul este "tradat" de propriii parlamentari

18.11.2005, 19:29 18

Lipsa parlamentarilor puterii de la sedintele celor doua Camere ale Parlamentului lasa Guvernul in ofsaid si ar putea provoca un haos legislativ. Doua treimi din legile necesare integrarii au fost ieri "trantite" in Senat pentru ca puterea nu a fost capabila sa-si mobilizeze oamenii, in vreme ce dezbaterile asupra legii bugetului de stat ar putea fi impinse pana spre sarbatorile de iarna din cauza lipsei cvorumului de sedinta.

Dincolo de justificari rasare o problema delicata. Majoritatea fragila a actualei coalitii, dublata de indisciplina parlamentarilor pune Guvernul in situatia de a rata agenda interna sau promisiunile facute Uniunii Europene.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul Bogdan Olteanu i-a convocat ieri pe liderii din Senat ai partidelor din coalitie pentru a se decide masurile care vor fi luate in urma absentelor senatorilor puterii de la sedinta plenului. Este rezultatul problemei create ieri cand noua proiecte de lege din cele 13 discutate, unele cu caracter organic, obligatorii pentru integrarea europeana, drept urmare puternic sustinute de Guvern, au fost respinse in Senat, intrucat nu au strans numarul de voturi necesare pentru a fi trecute.

Vicepresedintele liberal si totodata liderul de grup al Aliantei in Senat, Puiu Hasotti, are o explicatie: "Asa a vrut electoratul." Si se explica: Coalitia are 72 de senatori din totalul de 137. Patru sunt ministri - drept urmare vin rar la lucrari -, sapte sunt observatori la Parlamentul European.

Ieri, pe langa acestia, doi au fost bolnavi, iar doi plecati in delegatii in strainatate. Matematic, asadar, coalitia nu poate strange 69 de senatori cat este numarul de voturi necesare pentru adoptarea legilor organice. Aceasta a fost situatia de ieri, cand de pilda, a fost respins un proiect care completa legea privind sanctionarea faptelor de coruptie in cazul functionarilor publici.

Un singur fapt face ca acest proiect sau altele ca el sa aiba inca sanse. Anume ca vor merge la Camera Deputatilor - Camera decizionala - unde lucrurile stau mai bine cu majoritatea, dar mai prost cu disciplina. Alte proiecte au si ele sansa lor. Anume ca vor fi adoptate tacit, o procedura care spune ca, daca ele nu sunt discutate si adoptate intr-un orizont de timp (intre 45 si 60 de zile) sunt considerate aprobate in varianta in care au fost trimise de la Guvern. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu spune ca in jur de 120 de proiecte se afla in aceasta situatie.

"La Senat nu putem intotdeauna sa strangem majoritatea pentru legile organice. Dar in cazul de astazi nu a fost vorba despre proiecte politice, unde, eventual, opozitia ar avea un interes sa le respinga. Au fost proiecte pentru integrarea europeana, drept urmare opozitia ar fi trebuit sa voteze in favoarea lor, dar nu au facut-o", a declarat pentru ZF Puiu Hasotti.

Opozitia nu este fi de acord cu un astfel de punct de vedere si acuza puterea ca nu este capabila sa-si mobilizeze oamenii la vot. "Colegii nostri din coalitie nu reusesc sa fie prezenti", s-a plans Nicolae Vacaroiu, care are si solutii: lista chiulangiilor sa fie afisata in circumscriptii, ca sa-i stie tot satul. Pentru liberalul Paul Pacuraru, solutia ar fi limitarea drastica a calatoriilor in strainatate sau scoaterea de pe viitoarele liste electorale a celor care lipsesc nemotivat.

Solutia a fost avansata si la Camera, deocamdata fara succes. A mai fost evocata si in trecut in conducerea partidelor din coalitie, dar in ultimele zile absenteismul parlamentarilor a devenit cu adevatat o problema pentru Guvern.

In prima zi de dezbatere a legii bugetului sedinta a inceut cu o intarziere de doua ore din cauza absenteistilor si a fost intrerupta dupa o ora din acelasi motiv. Reluata dupa-amiaza, ea a fost de asemenea intrerupta cu mult inainte de final, din acelasi motiv: absentele integistrate mai cu seama in randurile parlamentarilor puterii.

PD va discuta aceasta problema in conducerea partidului, saptamana viitoare, dupa cum a spus liderul grupului deputatilor democrati Cristian Radulescu. Liderul deputatilor liberali nu considera ca partidul ar trebui sa ia in discutie aceasta problema pentru ca, spune el, liberalii au fost la discutii. Vina ar fi a democratilor care au lipsit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO