Politică

Iliescu admite ca Puwak si Beuran fac Guvernul de ras

15.10.2003, 00:00 14

Dupa ce PSD a facut zid in jurul ministrilor Hildegard Puwak si Mircea Beuran, ieri, presedintele Ion Iliescu a admis, pentru prima data de la dezbaterea publica a acestor cazuri, ca mentinerea in Guvern a celor doi demnitari afecteaza imaginea Romaniei.
Beuran este medicul personal al sefului statului, iar Puwak este unul dintre ministrii sustinuti constant de presedinte.
Intrebat daca este de parere ca mentinerea in Guvern a celor doi ministri cu probleme este un lucru bun pentru imaginea Romaniei, seful statului a afirmat, conform Mediafax: "Pentru imagine nu este bine, dar iarasi nu este bine sa judecam inainte de a se elucida problemele pana la capat. Lucrurile sunt in analiza, se vor trage conluzii". Declaratia de ieri a sefului statului arata o schimbare de pozitie fata de precedenta apreciere, cand spunea ca Beuran si Puwak "nu sunt ei coruptii Romaniei".
In ceea ce priveste faptul ca firmele apartinand familiei Puwak trebuie sa returneze o parte din banii obtinuti prin intermediul programului Leonardo da Vinci, seful statului a spus ca banii vor trebui returnati de cei care nu i-au utilizat cum trebuie. Drept exemplu, el a mentionat (?!) bursierii care "nu au utilizat cum trebuie" respectivele sume, si ca atare, trebuie sa-i returneze.
In acest moment, cazurile Puwak si Beuran sunt subiecte ale unor anchete.
In cazul ministrului sanatatii, dupa ce Comisia medicala a Facultatii de Medicina si Farmacie (UMF) a stabilit ca Beuran a plagiat  doua ghiduri medicale, dintr-o suita de asemenea carti, Senatul UMF va analiza astazi memoriul pe care il va trimite Ministerului Educatiei. Prin acest memoriu, Senatul Universitatii propune desfacerea contractului de munca al lui Beuran, din cadrul universitatii, si retragerea titlului de conferentiar universitar, atributie ce apartine ministrului educatiei.
In cazul Puwak, tot Ministerul Educatiei a anuntat declansarea unei anchete menita sa stabileasca daca banii primiti de firmele familiei Puwak, pentru proiecte din cadrul programului Leonardo da Vinci, au fost corect gestionati. Ministrul Alexandru Athanasiu, colegul de partid al celor doi demnitari, a spus ca initiativa anchetei ii apartine. Presa centrala a relatat insa, publicand declaratii ale unor oficiali europeni, ca demersul a inceput la solicitarea expresa a Comisiei Europene, care a si sistat platile catre firmele familiei Puwak. 
Puwak si Beuran au fost sustinuti politic, constant, de partidul de guvernamant, lideri ai PSD si seful statului. Ieri, Vasile Puscas, negociatorul-sef in relatia cu UE a ezitat sa se pronunte in privinta cazului Puwak. Intrebat daca Hildegard Puwak este cea mai potrivita persoana pentru a ocupa in acest moment functia de ministru al integrarii europene, Puscas a raspuns ca el este "cea mai neindicata persoana sa dea un asemenea raspuns". El si-a justificat rezerva spunand ca a invatat atat din relatia cu UE, cat si din mediul anglo-saxon sa nu se pronunte asupra unei chestiuni in ancheta. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO