Politică

Iliescu este primit in Prahova cu murmure de nemultumire

19.11.2004, 00:00 36

Insotit de candidatii PSD+PUR pentru Parlament, presedintele Ion Iliescu si-a continuat vizitele in tara, ieri poposind in Prahova, judet care la alegerile locale a votat preponderent in favoarea Aliantei PNL-PD si a PUR.
Seful statului a vizitat trei societati comerciale din Cimpina, unde a fost primit destul de rezervat de muncitori. Nu i s-a scandat numele si nici nu a fost aplaudat asa cum se intampla in alte vizite.
Presedintele a strabatut, apoi, la pas strazile orasului Cimpina, avandu-i aproape pe candidatii la Camera Deputatilor si Senat ai Uniunii PSD+PUR: ministrul Marian Saniuta, fostul senator PD Romeo Hanganu, acum candidat al PUR, Dorina Mihailescu, consilier al primului ministru, avocatul Antonie Iorgovan.
Cateva zeci de oamenii s-au adunat in jurul presedintelui pentru a i se plinge de pensiile si salariile mici, de lipsa locurilor de munca. Ion Iliescu a raspuns la fel ca si in alte vizite in tara. Anume ca in ultimii ani s-a inregistrat o crestere economica si au fost luate masuri sociale, iar, toate acestea le va face oamenilor viata mai buna. "Ne-am saturat de promisiuni", au replicat unii dintre ei. Altii ii spuneau presedintelui ca "doar pe hartie" se simte cresterea economica, nu si in viata de zi cu zi.
Drept raspuns, presedintele Iliescu a aratat ca si alegatorii au partea lor de responsabilitate pentru ca "nu au votat bine". A explicat apoi: "Daca facem aventuri si vrem sa incercam si altfel, putem sa dam inapoi, adica se poate si strica ceea ce se face bine". Ion Iliescu a pledat astfel, la fel cum a facut si in alte popasuri in timpul acestei campanii electorale, pentru continuitatea la guvernare.
Ceva mai tarziu, intr-o intalnire cu pensionarii din Cimpina, seful statului a facut portretul presedintelui ideal, in opinia sa: "Cel pe care il punem in fruntea tarii sa fie un om cu mintea limpede, om cumpanit, sa se priceapa la relatii interne cat si la cele externe".
Un sondaj de opinie realizat de Data Media si IRSOP arata ca intre principalii candidati la Presedintie este o diferenta de 9%, in favoarea lui Adrian Nastase. In ceea ce priveste blocurile politice, Uniunea PSD+PUR este cotata cu 40%, iar Alianta PNL-PD cu 34%.
Printre pensionari, seful statului si-a facut cunoscute si opiniile fata de presa, facute publice si cu alte prilejuri de-a lungul mandatelor prezidentiale.
 Iliescu a spus ca nu-l mai emotioneaza ce scrie presa despre el, in special "bazaconii", "fleacuri". "Se tin de fleacuri, mahala ordinara pusa pe paginile ziarelor", afirma Ion Iliescu despre jurnalisti. Insa, spune apoi, ca s-a obisnuit cu ziaristii:"Am experienta de 15 ani. M-au frecat in fel si chip. Pe mine nu ma emotioneaza. Vorba aceea: cainii latra, caravana trece. Asa ca ne vedem si noi de treaba" a incheiat Ion Iliescu.
Dupa popasul de la Cimpina, Ion Iliescu a mers la Ploiesti, unde a vizitat blocuri in constructie, ridicate prin programul guvernamental, si a participat la premierea unor elevi olimpici.
Alianta PNL-PD a protestat fata de vizitele in tara ale presedintelui Iliescu, in care pledeaza cauza PSD, si a reclamat incalcarea principiului neutralitatii politice de catre seful statului. "Care neutralitate? (...) Nu sunt Elvetia", a venit marti replica lui Ion Iliescu.
Acestei declaratii i-a replicat miercuri seara copresedintele Aliantei D.A., Traian Basescu: "Ion Iliescu este tipul activistului si emblema inapoierii noastre. Ca presedinte, nu a avut ca obiectiv strangerea romanilor in jurul unor obiective majore. Nu a vrut decat sa dezbine, intre PSD si altii".



Ce spun liderii de opinie
Liderii de opinie au criticat afirmatiile presedintelui la articolele critice la adresa sa.
Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a atras atentia ca nu doar caravana trece, ci si vremea iar presedintele va constata in curand acest lucru. Directorul cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, a aratat ca, in parte, presedintele Ion Iliescu a avut dreptate intrucat presa a semnalat o serie de nereguli grave, iar politicienii pe care i-am avut si-au vazut inainte de ale lor. In frunte cu domnul Iliescu, a spus Sorin Rosca Stanescu. In ceea ce-l priveste pe publicistul Ion Cristoiu, acesta a tinut sa-l parafrazeze pe seful statului, afirmind ca "politicienii latra, ziaristii merg mai departe". Liviu Mihaiu, redactor la Academia Catavencu, a comentat: "Cu tot respectul pe care-l datoram presedintelui nostru, si ca tot nu ma aude nimeni, eu cred ca Ion Iliescu a inteles din democratie cam tot atat cat a inteles ultimul sau frizer... De altfel, Iliescu este un dat istoric despre care, fatalmente, nu se mai poate zice nimic".
 
La Bacau, Basescu si Tariceanu vorbesc de pedepse penale in cazul Rafo
La doar doua zile dupa ce Guvernul a trecut la AVAS datoriile RAFO, in valoare de 400 de milioane de euro, liderii Aliantei D.A. PNL-PD s-au dus la Bacau, la un miting electoral la care s-au adunat cateva mii de oameni. Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au ales ca mesaj pentru aceasta localitate atacarea "sistemului clientelar" al PSD si condamnarea trecerii datoriei Rafo la datoria publica. Ei au aratat ca cei vinovati de "fraudarea" rafinariei vor fi judecati si trimisi la inchisoare.
Atat Basescu cat si Tariceanu au spus ca daca Alianta PNL-PD va ajunge la guvernare una dintre primele decizii guvernamentale va fi anularea ordonantei guvernamentale, cu privire la datoriile rafinariei de la Bacau. Prejudiciile vor fi recuperate, a spus Calin Popescu-Tariceanu din averile demnitarilor care au semnat ordonanta de urgenta adoptata de guvern.
Tariceanu a criticat in fata celor cateva mii de bacaoani "hotii de la Rafo", si a pronuntat numele lui Corneliu Iacubov, membru PSD Bacau. La auzul numelui lui Iacubov cei adunati in Piata centrala a Bacaului au inceput sa fluiere.
La randul sau, Traian Basescu a criticat "clica PSD de la Rafo" si a spus ca el si Alianta D.A nu au nimic impotriva muncitorilor de la rafinarie. A spus ca muncitorilor li s-a oprit contributiile la bugetul de stat insa banii nu au fost virati si au intrat "in buzunarele hotilor".
In timpul discursului, Traian Basescu a fost intrerupt de mai multe ori de oameni care ii scandau numele sau strigau "Basescu-presedinte".
Mitingul electoral de la Bacau al Aliantei PNL-PD la care s-au adunat cateva mii de oameni - dupa unii 7000, dupa altii 10.000 - a avut loc in conditii de securitate nemaintalnite pana acum la intalnirile electorale ale liberalilor si democratilor.
Cateva sute de jandarmi au fost mobilizate pentru a preveni eventualele incidente. Zona centrala a orasului, in care se afla sediul Aliantei PNL-PD si piata centrala in care a avut loc mitingul a fost inchisa circulatiei iar cateva echipaje de politie au instalat filtre la punctele de acces.
Masurile de securitate au fost justificate de liderii Aliantei D.A. Traian Basescu, candidatul pentru Cotroceni, a afirmat ca in noaptea care a precedat mitingul electoral, lideri locali ai PSD ar fi dispus demontarea scenei unde candidatii PNL si PD urma sa vorbeasca aseara. O alta scena a fost aduse ieri de la Brasov, afirma Basescu. Liderii Aliantei au mai spus ca membrii ai PSD si PUR din Bacau i-au amenintat pe cei care au organizat evenimentul. PSD, sustinea Alianta,  a inchiriat autobuze pentru a aduce oameni de la Mionesti, Onesti si Sascut si ca urma sa monteze statii pe blocurile din jurul pietei, de la care sa se transmita huiduieli inregistrate.
Ziaristii care au fost la fata locului nu au vazut semne care sa confirme temerile organizatiilor locale ale PNL si PD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO