Politică

Iliescu nu va demisiona daca are mintea limpede, crede Geoana

26.10.2005, 18:59 17

Presedintele PSD Mircea Geoana s-a declarat convins ca Ion Iliescu nu va demisiona din partid, daca mai are mintea limpede si sufletul aproape de partid.

In acelasi timp, Geoana i-a transmis lui Iliescu, pentru a doua oara intr-o saptamana, un mesaj la obiect: PSD si-a ales o echipa la congresul din aprilie, iar rabdarea sa fata de cei care contesta acest lucru este pe sfarsite.

"Avem o conducere aleasa la congres, care are un mandat pentru a aduce partidul inapoi la guvernare. Sunt convins ca toti cei care au inima alaturi de partid si mintea limpede vor actiona in consecinta. Sunt convins ca domnul Ion Iliescu nu va demisiona, sunt in acelasi timp convins de faptul ca, in PSD, avem cu totul alte prioritati, cum strangem randurile, cum revenim la guvernare. De aceea, orice incercare de a stimula, sau de a redeschide stari tensionate sau semne de intrebare cu privire la congresul din aprilie sunt contraproductive", a declarat Geoana.

Acesta a fost raspuns sau la unele informatii potrivit carora maine Iliescu va transmite o scrisoare plina de reprosuri actualei conduceri a PSD si ar putea chiar sa-si anunte demisia.

Nu ar fi pentru prima oara cand Iliescu reproseaza noii conduceri ca l-a tradat la congres, iar, punctual, actualului lider ca nu are experienta politica si nu reuseste sa redreseze PSD.

Informatiile care au circulat spun ca astfel de reprosuri vor fi intarite maine in scrisoarea pe care Iliescu are de gand sa o transmita conducerii partidului.

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a spus ieri ca nu are ce sa-si reproseze si nu se asteapta la vreun repros din partea lui Iliescu.

Saptamana trecuta, Geoana il amenintase pe Ion Iliescu ca va fi sanctionat, asemenea oricarui alt membru de partid, daca mai insista pentru organizarea unui congres extraordinar in cadrul caruia sa fie schimbata actuala echipa.

El a spus ca Iliescu trebuie sa se impace cu gandul ca a pierdut batalia pentru sefia PSD.

Surse din PSD au declarat saptamana trecuta ca oamenii lui Ion Iliescu colinda filialele incercand sa le convinga sa declanseze procedura unui congres extraordinar, in cadrul caruia Iliescu si-ar fi anuntat o noua candidatura la conducerea celui mai puternic partid de opozitie.

Ieri, Mircea Geoana a spus ca, in opinia sa, informatiile potrivit carora Iliescu va fi maine destul de dur cu conducerea actuala a PSD sunt speculatii, adaugand ca, daca acest lucru se va intampla, va reactiona la acel moment.

La intrebarea daca nu s-a saturat de atacuri din interiorul PSD, Mircea Geoana a raspuns: "Inca nu m-am saturat, dar asta nu inseamna ca si rabdarea mea e nelimitata. Trebuie sa clarificam, odata pentru totdeauna, ce avem de facut, avem o echipa democratic aleasa la congres, cu un mandat de a aduce partidul inapoi la guvernare si de a-l tine unit si coerent".

In acest context, el a spus ca vremea in care scandalurile din PSD se aflau pe prima pagina trebuie sa inceteze rapid: "Cu totii avem a ne reprosa noua insine, intre noi, problema e daca o facem in cadrul intern de partid sau ne apucam sa facem editoriale in presa centrala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO