Politică

Iliescu: "Retrocedarea padurilor, o prostie istorica"

26.08.2004, 00:00 35

Presedintele Ion Iliescu a calificat, ieri, la Bacau, drept o "prostie istorica" retrocedarea padurilor, apreciind ca este necesara modificarea legii, pentru stabilirea unor reguli de exploatare si a unor penalizari care sa mearga pana la preluarea padurilor de catre stat, pentru cei care incalca legea.
"Am facut aceasta prostie istorica cu improprietarirea", a spus Iliescu, dupa ce a vizitat mai multe case afectate de inundatii si a ascultat plangerile oamenilor din comuna bacauana Agas.
El a declarat ca unii proprietari de paduri nu sunt capabili sa asigure exploatarea forestiera rationala, nu stiu ce este un torent si fac defrisari salbatice, favorizandu-se in acest fel viiturile si distrugerea pamantului si a caselor.
Seful statului a sustinut ca au aparut multi proprietari de gatere, care pentru a avea de lucru indeamna oamenii sa taie padurile.
El a explicat ziaristilor ca, inainte, era o disciplina in exploatarea forestiera, padurarii cunosteau regulile si inainte de torent faceau impletituri din ramuri creand micropraguri, iar apoi le amplificau cu piatra. Acum au inceput sa se neglijeze aceste lucrari simple, a apreciat Iliescu, adaugand ca de aceea este necesara impunerea unor reguli in explotare.
"Am facut, am zis eu, prostia respectiva cu retrocedarea. Si asta se face cu intelepciune. Orice zgudurire din aceasta in relatiile umane produce mari necazuri. Acum avem o situatie data. Peste 90% s-au realizat aceste retrocedari si trebuie sa facem niste reguli, sa venim cu precizari in plus. (...) Este el proprietar privat, dar nu poate sa taie padurea asa cum il taie capul", a precizat Iliescu. El a adaugat ca cei care nu respecta aceste reguli vor fi penalizati pana la preluarea padurii de catre stat.
Seful statului a mai precizat ca nu pledeaza pentru nationalizare, iar aceasta nu mai poate fi facuta, dar trebuie intarita forta legii.
Mai multi localnici i-au spus presedintelui ca nu taierea padurilor este problema, ci faptul ca nu exista locuri de munca. O femeie din Agas a afirmat ca s-a inchis si mina, oamenii nu mai au ce manca, tinerii plecand in strainatate.
Presedintele Iliescu a raspuns ca intelege aceste probleme, dar Romania nu trebuie transformata intr-un desert, ca in Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels