Politică

Iliescu si Nastase, atacati din interiorul PSD

11.01.2005, 00:00 11

Dupa o vacanta prelungita, PSD se mobilizeaza incercand sa se adapteze la statutul de partid de opozitie. Liderii locali sunt convocati la Bucuresti pentru a li se fixa, de catre conducerea partidului, directii de actiune politica dar si pentru a le tempera nemultumirile, tot mai accentuate in perspectiva congresului.
Astazi, presedintii consiliilor judetene apartinand PSD au fost convocati la Bucuresti pentru o intalnire cu liderii partidului.  Conducerea partidului va stabili impreuna cu cei 19 presedinti de consilii judetene apartinand PSD cai de actiune comune in ceea ce priveste administratia locala dar si in relatia cu nou guvern, a declarat ieri Gavril Marza, presedintele Consiliului Judetean Suceava.
Intalnirile cu liderii locali vor continua miercuri, afirma surse din PSD, cand la Bucuresti sunt asteptati presedintii filialelor judetene. Conducerea centrala a PSD intentioneaza sa discute cu liderii locali despre strategia de reorganizare a partidului, care va incepe de la baza.
Totodata, conducerea PSD doreste sa cunoasca si mai ales sa tempereze nemultumirile din teritoriu exprimate direct sau indirect de catre unele filiale.
Liderii a 14 filiale din Transilvania si Banat sustin, intr-o declaratie de presa, ca problema centrala a PSD este "persistenta unui imobilism structural exemplificat de modul greoi de luare a deciziilor" in partid si de o structura de conducere supradimensionata.
O cauza majora a pierderii alegerilor a fost, spun reprezentantii PSD din filialele transilvane, conflictul dintre Presedintie si Guvern. Se arata ca in mai multe situatii, pozitia politica a fostului presedinte Ion Iliescu a fost preluata de catre opozitie si acest lucru a condus la erodarea credibilitatii Guvernului Nastase si a PSD. Sunt date drept exemplu blocarea initiativei de convocare a alegerilor anticipate - idee lansata de Adrian Nastase - si lansarea unor "sintagme negative" de catre Iliescu.
Tema dezbaterii in PSD, considera cele 14 filiale, nu trebuie sa fie schimbarea lui Adrian Nastase. Insa, in ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, se considera ca "ar fi o greseala sa asteptam ca Ion Iliescu sa fie marele reformist" al partidului. Liderii din Ardeal vorbesc despre necesitatea unei conduceri colegiale la PSD si reitereaza proiectul politic privind descentralizarea partidului si delegarea unor puteri sporite filialelor, proiect despre care a vorbit dupa alegerile locale si liderul filialei Cluj, Ioan Rus.
Nemultumiri se fac auzite si in filiala Bucuresti, condusa de Dan Ioan Popescu. Consilierul Doru Giugulea, totodata presedinte al Comisiei de disciplina a PSD Bucuresti, a declarat ieri ca "aroganta si infatuarea este o boala a conducerii centrale a PSD". Giugulea a declarat pentru ZF ca in conditiile in care PSD a pierdut alegerile parlamentare si prezidentiale ar trebui ca Biroul Coordonator -for de conducere central al partidului - si presedintele Adrian Nastase sa-si asume raspunderea si sa demisioneze din functiile de conducere. "Adrian Nastase a impus, inainte de alegeri, criterii de performanta in partid. Dupa alegerile locale, in baza acestora le-a cerut liderilor locali care au pierdut alegerile sa demisioneze din structurile de conducere. Acum este cazul ca si Adrian Nastase sa se supusa acestor criterii", a declarat Giugulea.
Nemultumirile sunt traduse si in demisii. Fostul prim-vicepresedinte al PSD Gorj, Gheorghe Iliescu, a demisionat din partid si a depus cerere de adeziune la PUR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri