Politică

Impartirea prefecturilor va fi decisa la varf

06.01.2005, 00:00 33

Liderii celor patru partide din arcul guvernamental vor avea ultimul cuvand in stabilirea judetelor in care PNL, PD, UDMR si PUR vor avea dreptul - potrivit negocierilor - sa desemneze prefeti si subprefecti.
Pe fondul unor nemultumiri ale unor  filiale ale PNL si PD, cei patru - Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela si Dan Voiculescu - se vor intalni in aceasa saptamana pentru a transa probema.
Deocamdata, partidele au stabilit numarul de posturi de prefect si subprefect pe care le va ocupa fiecare partid in parte.
PNL la avea 18 posturi de de prefecti, PD 14, restul de 10 urmand sa fie impartite intre UDMR si PUR. In privinta subprefectilor PNL va avea 16, iar PD, 12, celelalte posturi urmand sa fie impartite intre UDMR si PUR.
Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri, dupa o reuniune de partid, ca deocamdata, nu s-a stabilit nimic in privinta secretarilor de stat si a sefilor agentiilor guvernamentale. Dar, a adaugat el, cel putin in ceea priveste Partidul Democrat, a fost stabilit profilul pretendentilor. In cazul prefectilor care vor fi desemnati din partea PD va cantari in principal "vizibilitatea" politica, in vreme ce, in cazul secretarilor de stat, decisive vor fi competentele profesionale.
Conducerile PNL si PD s-au reunit, separat, marti seara, respectiv ieri, pentru a discuta situatia numirilor prefetilor si a subprefectilor, pe fondul unor semnale de nemultumire venite din filiale. Sunt nemultumiri in filialele judetene ale PNl si PD din Bistrita-Nasaud, Arad si Covasna - adica exact in judetele in care UDMR ar vrea sa-si impuna prefecti maghiari. Or, filialele PNL si PD din aceste judete refuza sa conceapa acest lucru.
Alte filiale sunt nemultumire de judetele pretinse de PUR. Este cazul Brasovului, dominat politic de PD si PNL, unde postul de prefect este jinduit de PUR. Surse din PD afirma ca in urma discutiilor PUR a fost convins sa renunte la aceasta pretentie.
Marti seara si ieri pe la sediile PNL si PD s-au perindat multi lideri de filiale care au incercat sa-si impuna punctul de vedere. Dar, potrivit lui Boc, oferta este "limitata", iar cei din filiale trebuie sa tina seama ca Alianta PNL-PD guverneaza impreuna cu UDMR si PUR.
Potrivit lui Boc, dupa ce liderii celor patru partide vor decide cum vor fi impartite prefecturile, Partidul Democrat lasa in judetele care-i revin, mana libera filialelor pentru a-si numi prefectii si subprefectii.
In ceea ce priveste, PNL, potrivit procedurii interne, fiecare organizatie teritoriala a partidului trebuie sa desemneze cate trei persoane pentru posturile de prefect si subprefect care vor fi analizate de partid. Purtatorul de cuvand al PNL, Eugen Nicolaescu a declarat ca cei propusi vor aparea si in fata comisiei de etica a partidului.
Surse din PD spun ca filialele judetene ale partidului care au obtinut rezultate slabe in alegeri doresc sa obtina posturi de prefecti motivand ca, astfel, vor face partidul mai vizibil. Este un rationament just, pana la un punct, intrucat functia de prefect ofera o vizibilitate sporita. Acest lucru ar putea fi insa atenuat de descentralizarea administrativa anuntata de Alianta - de altfel, ea a fost trecuta ieri de conducerea PD intre prioritatile imediate. Acest lucru va face ca functia de prefect - reprezentant al guvernului in teritoriu - sa devina mai putin vizibila, primarii si consilierii fiind cei care vor primi mai multe puteri.
Prefectura Bucuresti - una dintre cele mai importante - este ravnita atat de PNL cat si de PD.
Liberalii bucuresteni au decis ieri sa propuna conducerii partidului pe Flavius Baias, Laurentiu Olan sau Adrian Badila pentru postul de prefect al Capitalei, a declarat, pentru Mediafax, Ludovic Orban, liderul PNL Bucuresti.
Surse din Alianta sustin, potrivit Mediafax, ca postul de prefect al Capitalei ar putea reveni unui candidat al PD - se vehiculeaza numele unor apropiati ai lui Traian Basescu, respectiv Silvian Ionescu, fost consilier si Mioara Mantale, in prezent consilier general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO