Politică

In a??disputa spionilora?? a intrat si opozitia

28.06.2005, 19:42 10

PSD doreste o a??Comunitate Nationala de Informatii - CNIa??, dar nu si ca aceasta sa fie condusa de Traian Basescu.

Liberalii sunt inclinati si ei spre o solutie in care acest mega-serviciu al spionajului sa fie coordonat de primul-ministru, si nu de presedinte.

Dimpotriva, PD spune ca seful statului trebuie sa conduca o astfel de structura, care ar urma sa inglobeze serviciile de informatii din Romånia.

Punctele divergente asupra acestui subiect se inmultesc pe masura ce un proiect in acest sens este pe cale sa fie realizat påna cel tårziu saptamåna viitoare, de comisiile SRI si SIE din Parlament, la sedintele carora participa si un consilier prezidential. Premierul Popescu-Tariceanu a spus duminica ca nu are cunostinta de acest proiect.

Interesul pentru aceasta structura este explicabil si explicat de protagonisti. Cel care detine controlul Comunitatii Nationale de Informatii este primul beneficiar al informatiei, o poate filtra sau folosi dupa voie. Iar cine detine informatia detine puterea. De aceea, in ultimele zile, disputa - care nu este noua - a capatat accente ascutite.

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri ca doreste o solutie echilibrata, in interesul statului, nu a presedintelui, pe care l-a acuzat ca ar dori sa conduca CNI pentru a detine intregul control. El a anuntat ca PSD a depus la Parlament o initiativa privind CNI in care principalul beneficiar al informatiei oferite de serviciile secrete este Guvernul.

Un asemenea punct de vedere Nastase l-a avut si dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, cånd s-a pus problema constituirii acestui serviciu. Fostul presedinte, Ion Iliescu, dorea ca aceasta coordonare sa se faca de la Cotroceni, iar lucrurile s-au blocat.

Potrivit lui Nastase, nu trebuie ca a??robinetul informatiilor sa fie la Cotrocenia??, iar presedintele sa-l deschida dupa aceea, a??eventual si pentru primul-ministru, si pentru Guverna??.

Liderul PD, Emil Boc, a spus ieri ca CNI trebuie sa fie coordonata de Administratia Prezidentiala, pe considerentul ca presedintele numeste sefii serviciilor. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO