Politică

In Bucuresti s-a votat in valuri-valuri

29.11.2004, 00:00 24



Dinspre aleile complexului studentesc Regie se scurg valuri de tineri care umplu sectiile de votare 1343-1351. Reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei au plecat la vanatoare de frauda electorala si, mai la vedere, mai pe la colturi, stau gata sa sara la "bataie". O data la patru ani, interesul pentru tineri este imens. La Gara de Nord, oamenii stau la cozi imense, intre doua trenuri. Pe strazi, grupuri mari de oameni par a urma trasee clare, inspre si dinspre sectiile de votare. La acest nivel, impresia e de efervescenta elecorala. Ieri, cel putin pentru cei din Bucuresti, alegerile pareau a fi cel mai important lucru.





Doi tineri abia iesiti din sectia de votare discuta:



"- Bai, dar ministreasa ce cauta pe-aici?



- Pai nu e in Politehnica?



- Pai si ce daca e?"



Imbracata toata in negru, "ministreasa", adica fostul ministru al educatiei si cercetarii Ecaterina Andronescu, actualul rector al Universitatii Politehnice Bucuresti si candidat in Bucuresti pe listele Aliantei PSD+PUR la Camera Deputatilor, supravegheaza atent procesul de vot, cu celularul lipit de ureche.



"Sunt rector la Universitatea Politehnica si candidat al PSD+PUR. E dreptul meu sa fiu aici, sa ma asigur ca tinerii vin la vot si ca alegerile se desfasoara corect", explica Andronescu. "Am fost surprinsa sa vad ca se prezinta la vot si ca isi asuma responsabilitatea. Este un proces de maturizare a tinerilor, care anul acesta sunt mult mai activi".



In fata sectiei de votare, consilierul pe probleme de tineret al lui Adrian Nastase este in inconjurat de reprezentanti ai organizatiei de tineret ai Aliantei Dreptate si Adevar (D.A.).



"Sunt aici in afara oricarei politici si comentez cu prietenii mei studenti vremea frumoasa de afara. In plus, ii analizez si pe rivalii din Alianta care stationeaza si ei in fata centrului de votare", spune el.



"Am ferma convingere ca votul tinerilor va fi extrem de echilibrat, dar, cel putin aici, in Regie, nu cred ca vor vota mai mult de 30% din cei 13 mii de studenti arondati. Pe la ora doua votasera in jur de 2.000. Astept rezultatele de diseara sa vad daca e alba sau neagra pentru noi".





"S-a primit mail ca vin unii cu bombe in Regie"



In cercul "rival", Dan Bogdan, candidat la deputatie din partea D.A., spune ca de vreo trei ore contracandidatii sai "incearca sa intretina o atmosfera". "De vreo trei ore Andronescu e aici, e foarte agitata, vorbeste in continuare la telefon, sunt foarte transpirati, iar Ispas tot incearca sa intretina o atmosfera", afirma el.



Colegul sau de Alianta, candidat si el la camera Deputatilor, Cosmin Popp, spune ca asteapta venirea unor autobuze care sa ia lumea la vot. "S-au primit emailuri prin care se spunea ca vor descinde aici niste autobuze sau microbuze care sa duca oamenii in tara sa voteze contra sumei de 500.000 de lei. Asteptam si noi sa vedem autobuzele alea", spune Popp. "Eu, unul, sunt aici conform legii, am dreptul sa intru in sectiile de votare sa vad daca votul se desfasoara in conditii normale", adauga el. "Noi am vrut sa organizam o petrecere studenteasca in Regie, dar s-a primit mail ca vin unii cu bombe si n-am mai organizat nimic, ca nu ni s-a permis", il completeaza Dan Bogdan.



Vremea buna i-a scos pe studentii din Regie pe alei. Unii discuta in fata caminelor, altii povestesc insufletit in fata sectiei de votare. "Sunt ametiti, sunt incurcati, n-au indicatii", sunt impresiile despre vot ale lui Denis Stadler, student, 21 de ani. "Legea spune ca n-ai voie sa votezi daca nu stai in camin, dar asta e vrajeala. Stiti ca in Titanic Vals e o faza, toata lumea pune voturile in urna, dar iese cine trebuie. In orice caz, e stiut ca studentii vor vota cu Opozitia si pensionarii cu Puterea", mai spune el.





"Ne-am scarbit si vrem altceva"



Alexandru Stoica, student anul V, la Facultatea de Automatica spune ca voteaza fara prea mare incredere ca votul sau ar putea shcimba ceva. "Am urmarit atent toata campania, desi aveam deja o parere politica suficient de clara. Dezbaterile au fost jenante, n-a existat nici o confruntare reala. Votez ca sa schimb ceva in bine, dar nu stiu cata incredere am ca se va intampla asta", afirma el.



"Argumentul de a-i da pe astia jos e foarte puternic la tineri. Ne-am scarbit si vrem altceva. Sunt bine informat, si cred ca tinerii in general sunt mai deschisi, asa ca stiu exact ce votez. Din pacate, nu voteaza foarte multi dintre noi, spre deosebire de tarani, care merg in masa si voteaza prost", spune si Dragos Lioveanu, student la Medicina.





Ecaternia Andronescu vrea sa dea jos un panou cu Basescu



Disparuta pret de mai bine de jumatate de ora, Ecaterina Andronescu se intoarce la sectia de votare cu doua foi scrise cu pixul. Sunt doua plangeri pentru Biroul electoral Central privind amplasarea unui panou cu candidatul la presedintie Traian Basescu la mai putin de 500 de metri de sectia de votare, fapt ce contravine legii. "Alte nereguli importante nu am constatat, in afara unui caz in care un student din caminul P75 a scos mai multi studenti pentru sustinerea PNL", afirma Andronescu.



Intr-o masina, doi tineri din organizatia de tineret a D.A. urmaresc sub acoperire mersul alegerilor, trecandu-i in revista pe cei care intra si ies in incercarea de a identifica cunoscutii.



Ecaterina Andronescu rasfoieste atent textul legii electorale, asteptand ca panoul cu Basescu sa fie mutat. Cererea i-a fost aprobata. Un jandarm ridica din umeri: "Nu stiu daca-l dam jos, nu ma-ntrebati pe mine", zice el.





"Nu ma intereseaza, nu votez"



Pe masura ce se lasa intunericul, aleile complexului din Regie sunt din ce in ce mai pustii. Intarziatii la vot trantesc grabiti portbagajele masinilor cu numere de provincie din care ies proviziile de acasa si se grabesc catre cabinele de votare.



Intr-o camera de camin fara clanta, A.T. tocmai a desfacut pachetul de acasa. Haine si mancare sunt aruncate in dezordine, e o caldura sufocanta, iar din boxele calculatorului bubuie un refren romanesc despre dragoste. Tolanit pe unul din paturile ravasite, A.T. mesteca linistit la un sandvis, cu ochii pironiti la blonda de pe desktopul calculatorului. "Nu ma intereseaza, nu votez", le raspunde el linistit celor care incearca sa-l lamureasca.





Cozi de patru ore la Gara de Nord



Mii de oameni si doar sase cabine de vot. Coada incepe din fata salii de asteptare clasa I, unde a fost amenajata sectia 1311, se prelugeste, din ce in ce mai groasa, pana in buza peronului, face la dreapta pe langa McDonald's si continua, unduitor, pana spre casele de bilete clasa a doua. Asa arata ieri, catre orele 16.00, Gara de Nord din Bucuresti.



S-a stat mai intai cate o ora, apoi cate doua. Au votat in Gara de Nord nu doar cei aflati in tranzit, ci si cei care stau in Bucuresti, dar nu au toate documentele in ordine. Petru ca, daca legea spune ca poti vota in orice sectie, daca nu esti din localitate, nu toti presedintii de sectii s-au conformat legii.



"Am fost la Sfintii Voievozi (scoala din apropierea Garii de Nord in care sunt amenajate sectiile 25, 26, 27, 28, 29 si 30) si nu m-au lasat", declara un tip care-si spune Alin. "Alin si atat". Este un tip simpatic.



Aglomeratia i-a exasperat pe multi, dar nimeni nu se clinteste. "Las si eu putin sacosa aici, cat ma duc la veceu". Plecarea unui tren agita coada. Nemultumiti, oamenii trebuie sa paraseasca randul, daca nu vor sa piarda trenul. "Ase ceva nu se poate, e o cumplita bataie de joc. Cred ca sunt unii care chiar nu vrem sa votam", izbucneste un calator care, dupa o ora si jumatate de asteptare trebuie sa plece, altfel pierde trenul spre Iasi.





Un biban si doi tipari "votati" la podul Grozavesti



Tot despre sacose si tot despre vot, de data aceasta in Complexul Studentesc Grozavesti. O mama si o fiica descarca din portbagajul unei dacii rosii sacose cu bunatati. Prin ferestrele semideschise ale camerelor studentesti se aude zgomot de tacamuri. Agatata de un capac, un indicator albastru anunta o sectie de votare inexistenta. In Grozavesti nu s-a organizat o sectie de vot, toata studentimea voteaza in Complexul Regie. "Ati votat?" Din portbagajul Daciei apare un capusor carliontat. "Am votat-o pe mama!" Mama cara sacosele in camera sudenteasca. Pare ca toata lumea este in aceasta zona pusa pe glume. Pe malul Dambovitei doi pescari au votat "un biban si doi tipari".





"Acum se decide viitorul meu si al copilului"



La sectia 30 din incinta scolii Sfintii Voievozi dup-amiaza a venit randul tinerilor sa voteze. Perechi sau in grupuri. Dimineata au fost pensionarii. Soarele cade piezis, umbra hotelului Ibis inghite strada.



"Este important pentru dumneavoastra sa veniti la vot?" In fata mea se afla o tanara familie. Doua manute mici se agita dintr-un carucior impins de amandoi parintii. Dupa o clipa de tulburare incepe un dialog. "Nu vreau sa-mi para rau. Stiu ca acum se decide si viitorul meu, dar si al lui", spune mama, aratand spre carucior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO