Politică

Incep atacurile frontale in PSD

24.06.2004, 00:00 11

Intarzierea declaratiilor si mai ales a gesturilor de responsabilizare din partea PSD pentru rezultatele obtinute la alegerile locale isi contureaza o explicatie.
Victor Ponta, liderul tinerilor PSD si unul dintre apropiatii lui Adrian Nastase a facut ieri o declaratie agentiei Mediafax care poate parea surprinzatoare la prima vedere. El a cerut schimbari de fond in partid pana la alegerile din toamna si a alaturat acestei solicitari nevoia de schimbare atat la nivel local, cat si la nivel central.
Ponta a vorbit in termeni precisi despre lipsurile pe care le-a contabilizat el la scrutinurile din 6 si 20 iunie. A vorbit despre pagubele pe care le-au facut sondajele "care nu au spus realitatea" si despre neimplinirile organizatiei de la Bucuresti a PSD. Ar fi vorba, in aceste cazuri, de aluzii directe la activitatea lui Vasile Dancu, responsabilul cu strategia de imagine si cu cercetarile sociologice, ca si la cea a lui Dan Ioan Popescu, cel care este liderul organizatiei de Bucuresti a PSD.
"Parerea mea este ca alegerile locale au fost un cartonas galben pentru noi si, daca nu intelegem sa luam masuri de fond, va veni cartonasul rosu", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a aratat ca PSD trebuie sa ia masuri nu numai pe plan local, dar si pe plan central, oriunde au fost rezultate foarte proaste.
Ponta a precizat ca rezultatele au fost bune acolo unde a existat curajul de a fi luate din timp masuri, exemplificind cu Gorj, judetul de care raspunde, si cu Ilfov, organizatie din care face parte.
Potrivit lui Ponta, nu conteaza daca cineva din partid este baron, conteaza daca populatia il percepe ca baron. "Este clar ca sunt oameni care nu mai aduc beneficii si trebuie sa intelegem si sa luam masuri din timp oriunde au fost rezultate foarte proaste si surprize neplacute", a spus Ponta.
El a criticat atitudinea fata de sondaje. Ponta a aratat ca este foarte grav ca PSD s-a bazat pe sondaje care s-au dovedit gresite si "nu au spus realitatea", ci ceea ce dorea partidul sa auda. Victor Ponta a aratat ca, din acest punct de vedere, PSD are nevoie de oameni care sa spuna lucrurile neplacute. Desi nu l-a numit pe Vasile Dancu, este foartwe vizibila aluzia la acesta. Alaturarea la care recurge Victor Ponta in continuarea declaratiei poate fi inca un argument in acest sens. El il citeaza, intre oamenii care spun si lucrurile neplacute pe unul dintre oamenii care ar putea fi responsabilizati pentru esecul PSD de la Cluj. Este vorba despre Ioan Rus, cel care easigura presedintia organizatiei judetene a PSD. Or, despre acesta, Victor Ponta spune "este nevoie de Ioan Rus, pentru ca acesta este unul dintre putinii oameni care spun lucrurile neplacute.
O alta persoana pe care liderul tinerilor PSD o vizeaza este Dan Ioan Popescu. El spune ca "asteapta si este convins ca Dan Ioan Popescu va prezenta analiza necesara", atunci cand se refera la lipsa de timp pentru prelungirea unor analize a rezultatelor obtinute in fiecare regiune a tarii.
Or, in acest caz, organizatia de Bucuresti are un vot de incredere proaspat acordat lui Dan Ioan Popescu in cadrul unui Birou Executiv Central (un for largit de conducere) al filialei. Inainte de a incepe sedinta, Dan Ioan Popescu si-a pus mandatul la dispozitia filialei si a vorbit despre raspunderea pe care trebuie sa si-o asume fiecare membru PSD in fata organizatiei din care face parte si in fata electoratului.
In unanimitate, raspunderea asupra rezultatelor de la Bucuresti a fost impartasita de catre toti membrii prezenti la acea sedinta (care a avut loc in urma cu doua seri). La finalul ei, unul dintre liderii influenti ai organizatiei de Bucuresti, Sorin Oprescu, a vorbit despre solidarizarea care anima membrii acestei filialei din 1996 incoace.
Se pare insa ca, la nivelul partidului, exista nemultumiri in cadrul PSD. Surse din cadrul grupului parlamentar de la Camera Deputatilor ne-au spus ca la o sedinta convocata de Viorel Hrebenciuc, mai multi deputati au cerut explicit demisia lui Dan Ioan Popescu. Intre acestia, se pare ca primul ar fi fost deputatul Cameliu Petrescu, acela care a considerat ca scorul detasat obtinut de catre alianta si de catre traian Basescu la Bucuresti ar fi determinat un efect de tavalug, in turul al doilea, impotriva PSD.
Presa de ieri relata, de asemenea, despre existenta mai multor voci impotriva lui Dan Ioan Popescu, dar si a lui Viorel Hrebenciuc, cel din urma, lider al organizatiei de la Bacau. Este posibil ca intre cei care se declara nemultumiti sa se numere mai multi oameni influenti in partid, intre care si Miron Mitrea, responsabil peste doua judete care au adus succes PSD - Constanta si Vrancea.
adelina.radulescu@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri