Politică

Indicatiile lui Geoana catre banci: sa reduca rata dobanzii si sa reporneasca creditarea

Indicatiile lui Geoana catre banci: sa reduca rata dobanzii si sa reporneasca creditarea

Mircea Geoana: Este loc de investitii productive si de profit enorm in Romania

07.05.2009, 00:00 17

Presedintele Senatului, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca reducerea ratei dobanzii si repornirea creditarii reprezinta o obligatie pe care si sectorul bancar din Romania trebuie sa si-o asume, in urma imprumutului extern contractat, alaturi de statul si de Guvernul roman.

Geoana a subliniat, la deschiderea Targului pentru IMM, ca imprumutul extern, facut cu "sacrificii si costuri sociale", reprezinta pentru sistemul bancar romanesc un moment in care trebuie sa identifice solutii pentru repornirea creditarii si pentru gasirea unei politici de rata a dobanzii "corecte", care sa permita accesul la creditare in conditii avantajoase pentru mediul economic romanesc.
"Este lipsit de credibilitate postulatul prin care se spune: am luat 13 miliarde de la FMI pentru rezervele BNR, bancile comerciale s-au angajat la Viena ca nu vor repatria acesti bani catre sucursalele din tarile de origine, dar gasim formule amiabile", a spus Geoana.
Presedintele Senatului a precizat ca acest lucru trebuie spus "raspicat" si si-a manifestat convingerea ca repornirea creditarii va fi facilitata si de situatia in care Ministerul Finantelor nu va mai imprumuta bani de pe piata, in urma imprumutului extern, iar bancile nu vor mai fi in "starea comoda" de a face profit doar din titlurile de stat.
Geoana a mentionat, pe de alta parte, ca, dupa ce Guvernul a incercat sa limiteze efectele crizei economice, trebuie sa intre in etapa a doua, care implica un plan strategic de pregatire a relansarii cresterii economice. "Am fost si ramanem o tara deschisa pentru investitii straine. Am fost si inca suntem o tara in care se face un profit frumos. Am fost si inca suntem o tara care am acceptat, pentru ca asta este regula jocului, repatrierea unei parti importante a unui profit facut in Romania catre sucursale, filiale sau off-shore-uri in acesti ani. Intr-o oarecare masura, cred ca dupa acest acord cu FMI si dupa ce BNR va putea sa permita bancilor - in proportie masiva straine din Romania - repornirea creditarii, sa facem un apel la solidaritate din partea capitalului strain aflat in Romania", a subliniat Geoana. El a adaugat ca este interesul comun al capitalui romanesc si al celui strain ca economia romaneasca sa se relanseze cat mai rapid. "Suntem o tara atinsa de aceasta criza, nu atat de mult din motive structurale, interne, pentru ca piata interna romaneasca are in continuare un potential de dezvoltare imens. Este loc de investitii productive si de profit enorm in Romania.
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO