Politică

Instabilitatea politică „dijmuieşte“ cursul valutar

Instabilitatea politică „dijmuieşte“ cursul valutar

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Cristian Hostiuc

30.04.2012, 00:04 456

Căderea guvernului Ungureanu a dus la creşterea cursului de la 4,37 lei pen­tru un euro la 4,4 lei/euro pe piaţa in­ter­bancară vineri în jurul prânzului. Anti­cipând căderea guvernului dealerii au forţat cursul şi numai intervenţia BNR a făcut ca euro să coboare la oficial la 4,3747 lei/ euro. În această săptămână se va vedea cât de rezistent este nivelul de 4,4 lei/euro. Probabil că nici BNR nu s-ar supăra dacă euro ar trece peste acest prag, numai ca această creştere să nu se facă brusc şi să se atragă atenţia asutpra ei.

De la începutul anului cursul a crescut cu 1,2% în cotaţiile BNR. Pia­ţa valutară este destul de echi­li­brată în pri­vinţa ce­rerii şi a ofer­tei. Dar în cele patru luni se re­mar­că o creştere a im­por­tu­rilor faţă de anul trecut, ceea ce va aduce ne­voia unei cereri su­pli­men­tare de euro. De partea cea­laltă, la ni­velul ofertei de euro lu­cru­rile par să fie mai proaste ca anul trecut, respectiv investiţiile străine sunt în scădere, iar banii trimişi de românii din străinătate sunt din ce în ce mai puţini.

Problemele din Spania şi Italia, unde austeritatea şi şomajul s-au instalat con­fortabil, se văd zi de zi şi în fluxurile financiare locale, atât cele oficiale, cât şi cele la "purtător". În cele două ţări sunt peste 1,5 mil. români care lu­crează şi care trimiteau peste 8 mld. euro anual înainte de criză. În acest mo­ment banii tri­mişi au scăzut spre 1,5 - 2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO