Politică

Institutiile de stat - masini si mobilier de 500 mil. euro in 2008

Institutiile de stat - masini si mobilier de 500 mil. euro in 2008
25.01.2009, 18:21 20

Institutiile si companiile de stat au cumparat anul trecut autoturisme, laptopuri si mobilier in suma echivalenta de peste 500 de milioane de euro, de zece ori mai mult comparativ cu totalul achizitiilor din 2007, majoritatea contractelor fiind semnate cu furnizorii privati in perioada august-decembrie, potrivit unui calcul facut de Mediafax. La acestea se adauga achizitii similare in dolari americani, care depasesc 100.000 de dolari.

In martie trecut, Guvernul Tariceanu a interzis institutiilor publice sa achizitioneze din fonduri publice sau de la buget autoturisme, aparatura electrocasnica sau de telecomunicatii. Au fost exceptate institutiile publice nou-infiintate intre 2007-2008, unele institutii de invatamant si de asistenta medicala. In decembrie trecut, Guvernul a cerut ministerelor sa reduca cheltuielile cu autoturismele proprii si sa reducea achizitiile publice.
Numai ca cheltuielile in sistemul public pentru autoturisme, laptopuri si mobilier au crescut in 2008 fata de 2007 de 10 ori - de la 50 de milioane de euro la 500 de milioane de euro.
Fostul ministru al muncii, Paul Pacuraru, spune ca de fiecare data in Guvern s-a cerut restrangerea la maximum a cheltuielilor si ca una este ca politia sa achizitioneze masini pentru zonele rurale, iar alta ca banii sa fie aruncati pe fereastra. "La mine in minister ministrul nu avea masina si nimeni nu a facut caz. Foloseam o masina imprumutata de la Ministerul de Interne, pentru ca cea pe care o aveam era un harb din 1992. In ministerul meu nu s-au facut achizitii anul trecut", spune Pacuraru.
Pe lista institutiilor publice si companiilor de stat care au cumparat anul trecut masini de teren si de oras se afla Inspectoratul General al Politiei Romane, Romsilva, Transgaz, Hidroelectrica, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, Agentia Nationala de Cadastru, Conpet Ploiesti, Inspectia de Stat in Constructii, Ministerul Educatiei, CFR Calatori (4,1 milioane de lei), Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Apararii, dar si Circul Globus.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO