Politică

Insulta si calomnia redevin infractiuni penale

23.01.2007, 19:06 227

Insulta si calomnia (inclusiv calomnia prin presa) vor reintra in Codul penal in urma unei decizii a Curti Constitutionale potrivit careia dezincriminarea acestor fapte ar contraveni legii fundamentale.
Decizia Curtii a fost luata in data de 18 ianuarie, insa institutia nu a motivat-o pana in prezent. Potrivit Constitutiei, deciziile Curtii Constitutionale nu pot fi atacate. Aceeasi Constitutie spune ca dispozitiile din textele legislative declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial. Intrucat deciziile Curtii nu pot fi atacate, Parlamentul este obligat sa modifice un act normativ declarat neconstitutional in sensul celor hotarate de Curte. In cazul de fata, art 205 (insulta), 206 (calomnia) si 207 (proba veritatii) abrogate prin legea 278/2006 (si prin legi anterioare) vor fi reintroduse in Codul penal. Dezincriminarea insultei si a calomniei este o discutie care a durat ani de zile. In 2004 (in guvernul PSD) insulta a fost abrogata ca sanctiune in Codul penal, iar in cazul calomniei a fost instaurata o procedura speciala care elimina pedeasa cu inchisoare pentru aceasta infractiune. Cele doua fapte au fost dezincriminate penal prin legea 278. Cel vinovat de astfel de fapte raspunde in fata justitiei civil si nu penal.
Fostul ministru al justitiei Cristian Diaconescu (PSD) a declarat ieri ca partidul sau isi mentine pozitia avuta in 2004, cand insulta a fost dezincriminata, iar in cazul calomniei a fost eliminata inchisoarea ca pedeapsa alternativa. Presedintele Comisiei juridice din Senat, Eckstein Kovacs Peter, a afirmat ca dezincriminarea calomniei - a calomniei prin presa in special - a fost o masura buna si proeuropeana. PRM prin deputatul Lucian Bolcas a salutat masura, apreciind ca abrogarea articolelor mentionate s-a facut la presiunea presei. Judecatorul Curtii Ion Predescu a declarat pentru ZF ca decizia institutiei va fi motivata in doua saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO