Politică

Internele si serviciile secrete, sub vizorul lui Basescu

30.12.2004, 00:00 15

Presedintele Traian Basescu a ales sa se adreseze direct, inca din primele zile, catorva institutii carora le-a transmis mesaje foarte ferme. Este vorba despre cele doua servicii secrete importante - SRI si SIE - la sediile carora s-a deplasat personal. A treia institutie este Ministerul de Interne, unde a tinut un discurs ferm odata cu instalarea in functie a noului ministru de interne, Vasile Blaga.
De remarcat ca ministrul de interne este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Basescu de pe vremea cand au ramas impreuna sa gestioneze o perioada dificila, de opozitie, pentru Partidul Democrat.
Basescu a trasat cateva principii care au sunat sever in ochii politistilor.
"Astept ca institutia sa devina una in slujba poporului, care sa stimuleze descentralizarea si apropierea fata de comunitate, in mod deosebit pe partea de Politie, care arata un comportament de subordonare fata de minister si prea putin fata de popor. Acolo sunt realitatile in urma carora si eu sunt presedinte, si voi sunteti chestori si generali", a spus Basescu.
"Dintre toate institutiile de aparare nationala, aceasta este cea mai politizata", a continuat el, apreciind ca "nu este posibil ca un sef de politie judeteana sa ajunga in aceasta functie la propunerea organizatiilor judetene de partid". "Va garantez ca nici o numire sau revocare din functie nu se va face pe criterii politice, ci pe criterii profesionale", a adaugat Basescu.
El a cerut Politiei sa renunte la "jocul de-a eficienta", afirmand ca s-a "saturat sa vada la televizor" un functionar care primeste mita 600 de euro, "in timp ce marii corupti, care pagubesc bugetul de stat cu milioane de euro sunt liberi".
"Nu mai putem continua cu jocul de-a eficienta", a spus Basescu, apreciind ca fapta unui avocat care primeste mita 4.000 de dolari sau a unui functionar care ia 600 de euro este mai grava decat a portarului care primeste un pachet de tigari. "Dar vreau sa fie o prioritate pentru dumneavoastra cei cu milioane de euro", a spus Basescu.
Desi se mandreste cu anihilarea "clanurilor tiganesti", Politia nu a facut nimic legat de marea coruptie, a afirmat presedintele, dupa ce fostul ministru de Interne Marian Florian Saniuta evocase printre realizarile Politiei anihilarea unor astfel de grupari.
"Va cer in mod categoric distrugerea structurilor de tip mafiot care au sustinere politica. Va repet ca nu am nici un fel de toleranta, indiferent din ce partid provin cei care sustin clanurile mafiote", a mai spus Traian Basescu, adaugand: "M-as bucura sa incepeti cu un membru al Aliantei".
Traian Basescu a sublinat ca pleaca de la premisa ca "Politia nu numai ca stie, dar si poate sa ia aceasta cangrena de pe societatea romaneasca".
"Va cer sa intelegeti ca a venit momentul adevarului. Incepand de astazi veti avea un singur stapan si acela va fi legea. Este un mesaj extrem de dur, extrem de aspru si va asigur ca nu sunt dispus sa fac nici un pas inapoi", a spus Traian Basescu, subliniind ca "stoparea mafiotizarii aparatului de stat" este principala misiune a Politiei.
Traian Basescu i-a anuntat ieri pe cei de la SIE ca schimbarea de putere nu va coincide cu schimbari majore care sa zdruncine structura serviciului. El le-a cerut celor care lucreaza in cadrul serviciului de spionaj sa-si continue procesele de adaptare la realitatile romanesti, determinand astfel capacitatea SIE de a raspunde prioritatilor de politica externa ale Romaniei. Si in acest cadru, seful statului a reluat prioritatea mandatului sau de a stabili, dincolo de relatiile cu tarile membre ale Uniunii uropene, relatii speciale cu Statele Unite si cu Marea Britanie. Basescu le-a mai cerut celor de la SIE sa contribuie la decizia precisa a presedintelui tarii. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO