Politică

Iohannis către Macron: România doreşte să fie membru refondator al Uniunii Europene

Iohannis către Macron: România doreşte să fie membru...

Autor: Mediafax

24.08.2017, 15:25 192

Klaus Iohannis şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că România este prima ţară din Europa de Est vizitată de către noul preşedinte al Franţei ”ceea ce confirmă profunzimea Parteneriatului nostru strategic şi ne onorează.”

Preşedintele român a spus că ambele ţări îşi propun să colaboreze mai strâns pentru reconsolidarea Europei unite. ”Am convenit asupra unei cooperări întărite între România şi Franţa în afacerile europene pentru consoilidarea şi redefinirea proiectului european la care amândoi ţinem foarte mult. L-am asigurat că poate găsi în noi un partener autentic, profund implicat în eforturile de redinamizare a UE”, a declarat Iohannis.

Mai mult, Iohannis îşi doreşte ca implicarea României în acest proces să fie atât de importantă, încât ţara noastră să fie considerată drept ”membru refondator” al UE. ”După 10 ani de la aderarea la Uniunea, România este un stat membru matur care doreşte să fie membru refondator al UE. Am subliniat importanţa de a avansa în procesul de integrare într-o formulă inclusivă, cu rezultate concrete şi pozitive pentru cetăţenii noştri”, a spus preşedintele român.

El a mai precizat că a discutat cu Macron întărirea colaborării dintre Franţa şi România în domeniile economic, politic, cultural şi al cercetării.

Iohannis a evocat creşterea cu 9% a schimburilor comerciale în cursul anului trecut, însumând 8 miliarde de euro, precum şi intensificarea schimburilor de ordin cultural prin Sezonul cultural româno-francez 2018-2019, ”care să contribuie la prezentarea imaginii actuale inovative ale celor două state”.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre implicarea Franţei la celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, proiect la care Franţa ”a contribuit în mod esenţial”, potrivit lui Iohannis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO