Politică

Iohannis: Dintr-un puseu de autosuficienţă, Parlamentul a eliminat taxa radio-tv

Iohannis: Dintr-un puseu de autosuficienţă, Parlamentul...

Autor: Mediafax

10.11.2016, 17:02 8323

”Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, probabil dintr-un puseu de autosuficienţă, a intrat în procedură de urgenţă şi în două săptămâni a trecut iniţiativa legislativă în ambele camere”, a declarat Iohannis în cadrul dezbaterii ”Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninţare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune", organizată la Biblioteca Naţională a României.

Preşedintele a spus că eliminarea taxelor prevăzute în legea iniţiată de PSD la propunerea lui Liviu Dragnea n-ar fi rea în esenţă, precizând că şi el a militat pentru tăieri de taxe în programul său de candidat la preşedinţie. ”Sunt de părere, la fel ca mulţi români, că avem prea multe taxe. Trebuie să reducem din ele astfel încât lucrurile să devină mai uşor de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie”, a spus Iohannis.

El a mai declarat că dacă printre taxele eliminate nu s-ar fi regăsit şi cele pentru radioul şi televiziunea publice, ar fi promulgat legea ”pur şi simplu, chit că ar fi meritat şi celelalte taxe o discuţie”. ”Doar că printre aceste taxe s-au găsit cele două menţionate şi în această situaţie mi s-a părut că întreg demersul are o problemă majoră. S-a eliminat fără discuţie publică finanţarea de bază pentru televiziunea publică şi pentru radioul public fără a pune ceva în loc. Acea afirmaţie care s-a vehiculat că televiziunea şi radioul vor trăi foarte bine cu bani de la buget este o chestiune de care nu sunt foarte convins şi din acest motiv particip la această dezbatere”, a subliniat preşedintele.

Şeful statului a precizat că, imediat după votarea legii privind eliminarea taxelor, a primit foarte multe solicitări de a nu promulga actul normativ. ”Am aflat, recunosc, cu foarte mare surprindere, că nici televiziunea, nici radioul n-au fost consultaţi în acest demers legislativ care-i priveşte. Mi se pare o abordare ciudată, nu e vorba de două srl-uri”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că dezbaterea la care participă este atipică deoarece ea ar fi trebuit să aibă loc înainte de adoptarea legii în Parlament şi nu după acest moment. ”Dacă Parlamentul a considerat că le ştie pe toate şi nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le ştiu pe toate şi am venit la această dezbatere publică. Sper să veniţi cu argumente pentru a mă ajuta pe mine în a-mi forma o opinie fundamentată. Să veniţi în ajutorul meu în a decide de a păstra sau nu taxa, sigur în măsura în care stă în puterea mea acest lucru”, le-a spus Iohannis participanţilor la discuţia despre oportunitatea eliminării taxei radio-tv.

O dezbatere privind eliminarea taxei radio-tv, intitulată "Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninţare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune", a început joi, la ora 16:00, la Biblioteca Naţională a României, cu participarea preşedintelui Klaus Iohannis. Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulţumit că preşedintele Iohannis nu l-a invitat la eveniment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO