Politică

Iohannis: Summitul NATO a reconfirmat importanţa strategică a Mării Negre

Iohannis: Summitul NATO a reconfirmat importanţa...

Autor: Mediafax

10.07.2016, 11:13 83

"Am solicitat şi am obţinut dezvoltarea de noi opţiuni pentru dimensiunile aeriană şi maritimă la Marea Neagră (...). Acestea vor fi discutate în NATO în perioada imediat următoare şi vor fi abordate de miniştrii apărării în octombrie. Declaraţia finală a Summitului include o menţiune clară la această sarcină trasată autorităţilor militare ale NATO. Deci vom continua proiectul cadrului naval de exerciţii şi training. Şi aşteptăm sigur, cu mare interes, deciziile de la ministeriala apărării din octombrie", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că, în ceea ce priveşte creşterea profilului Mării Negre pe agenda NATO, prin deciziile luate, regiunea Mării Negre a fost integrată în procesele Aliate de evaluare şi contracarare a implicaţiilor riscurilor de securitate la adresa NATO.

"Pe agenda Summitului s-a aflat şi aprobarea unei evaluări politico-militare a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi a implicaţiilor sale pentru NATO. Poate nu sună senzaţional, dar pot să vă spun că este o realizare importantă a României, pentru că iniţierea acestei evaluări a fost făcută prin propunerea înaintată de România la reuniunea miniştrilor de externe NATO din mai 2015 din Antalya. Este pentru prima dată când se adoptă un astfel de document privind Marea Neagră, care prevede expres un proces regulat de evaluare politico-militară a mediului de securitate din regiune", a adăugat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, această analiză este baza pe care vor fi luate măsuri, în continuare, de către NATO. "După cum aţi observat, prezenţa navală aliată în Marea Neagră a crescut semnificativ în ultimii doi ani – nave ale SUA, ale altor aliaţi, dar şi grupuri navale ale NATO ajung în Marea Neagră într-un proces intensificat de rotaţie. Aşadar, am trecut practic de la faza conceptuală, când la Summitul din Marea Britanie am convenit că Marea Neagră este o componentă importantă a securităţii euro-atlantice, la măsuri concrete, în plan operaţional. Comunicatul final adoptat astăzi reconfirmă explicit importanţa strategică pentru Alianţă a Mării Negre. Rezultat foarte important pentru noi", a mai susţinut Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24