Politică

Ion Iliescu exerseaza marea reconciliere nationala

09.11.2004, 00:00 24

Presedintele Ion Iliescu, aflat la sfarsit de mandat, a oferit ieri un dineu in onoarea regelui Mihai I si a cavalerilor Ordinului Mihai Viteaza. Ieri Mihai I si-a sarbatorit ziua numelului, iar Ion Iliescu l-a invitat la Cotroceni.
Inceputurile mandatului lui Ion Iliescu, in anii '90, au stat sub semnul unui conflict deschis cu Casa Regala. Regelui i-a fost refuzata reacordarea cetateniei romane. Nu i s-a permis, mai apoi, revenirea in tara, a fost chiar intors de la aeroport, iar proprietatile nu i-au fost retrocedate.
Ion Iliescu a avut, in toate aceste actiuni, un rol major. Semnele reconcilierii intre Ion Iliescu si Mihai I au aparut dupa 2000. Regelui i s-au restituit unele proprietati, a fost invitat de mai multe ori la Cotroceni Recent a fost adoptat de Guvern un proiect de lege care ar urma sa rezolve pentru totdeauna problemele pecuniare intre administratie si Mihai I.
Ieri, Iliescu a facut referiri vagi la trecut. S-a referit la retrocedarea proprietatilor, mai ales pentru veteranii de razboi - intrucat la dineul se aflau si cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul.
Seful statului a spus ca nu s-a facut suficient pentru a le asigura veteranilor "batraneti linistite". El a mai spus ca exista probleme legate de improprietarirea cu terenuri agricole si cu terenuri pentru constructia de case. Iliescu a amintit ca Guvernul a luat initiativa ca, acolo unde nu este posibila restituirea in natura, sa fie acordate compensatii banesti. "Este totusi o solutie acceptabila", a spus Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO