Politică

Ion Iliescu se declara dezgustat si anunta ruptura de PSD

06.06.2005, 19:21 16

Ion Iliescu si-a anuntat demisia de la sefia grupului senatorial al PSD si nu a exclus plecarea din partidul pe care l-a fondat in urma cu 15 ani.

Analistii politici apreciaza ca despartirea lui Ion Iliescu de PSD este definitiva, iar plecarea sa va reprezenta un adevarat test pentru Partidul Social Democrat intrucat, spun ei, un partid dovedeste ca este puternic doar daca se mentine in prima linie dupa disparitia din scena a liderului fondator.

In prima sa aparitie publica, dupa perioada spitalizarii, Iliescu a transmis un mesaj lipsit de ambiguitati: nu mai doreste sa aiba de a face cu actuala conducere a PSD.

Intrebat daca se gandeste sa plece din PSD, Iliescu a raspuns transant: Da!".

Iliescu a facut aceste declaratii, la sfarsitul saptamanii, la lansarea celei de-a 17-a carti a sa, "Cultura romaneasca si identitate europeana", un volum de 600 de pagini care "reflecta o activitate a mea ca sef al statului", dupa cum a marturisit autorul.

Au lipsit de la lansare liderii partidului, Mircea Geoana si Adrian Nastase. Acesta din urma a declarat ieri ca asupra lui Iliescu se fac presiuni, din partea apropiatilor sai, "pentru a-l orienta spre o solutie sau alta".

"Mi-as dori ca domnul Ion Iliescu sa nu plece din partid si sa puna deasupra nemultumirilor personale dorinta de unitate a partidului."

Motivele despartirii de noua conducere a PSD au fost explicate chiar de Ion Iliescu. El considera ca, la Congresul PSD, din aprilie, cand a pierdut sefia partidului in fata lui Mircea Geoana, a fost indepartat prin "manevre incorecte": "De aceea am refuzat sa mai iau vreun contact cu ei, de aceea imi si dau demisia din fruntea grupului senatorial".

Si Iliescu a continuat: "Ce s-a intamplat la Congres a fost un tratament necolegial si necinstit. (...) Toate miscarile din pregatirea Congresului m-au dezgustat. Cei care au apelat la manevre nu mai pot fi parteneri politici pentru mine".

Ion Iliescu a rememorat episodul congresului din vara lui 2004 cand a fost invitat de acest for al PSD sa revina in fruntea partidului: "Si imi pare rau ca am acceptat acest lucru pentru ca am intampinat un tratament necolegial, incorect si necinstit".

Dupa episodul congresului din aprilie curent, Iliescu gaseste inutila prezenta sa in PSD: "Poate ca este chiar deranjanta pentru forte noi, proaspete. Foarte bine, sa-si asume intreaga raspundere pentru activitatea de partid!".

Iliescu a ajuns in fruntea grupului senatorilor PSD, in iarna. Dupa pierderea conducerii partidului, in aprilie, Iliescu a refuzat sa mai participe la sedintele conducerii restranse, cum ii cerea statutul, dat fiind pozitia sa de lider de grup al senatorilor PSD.

Analistii politici cred ca supararea lui Ion Iliescu nu este trecatoare. Potrivit lui Cristian Preda, Iliescu si-a anuntat, de fapt, plecarea din PSD: "Problema e daca va avea fideli care sa-l urmeze. Daca va avea, le va preda copyright-ul si acestia vor forma un nou partid".

Analistul Dan Pavel spune ca plecarea lui Ion Iliescu va reprezenta pentru PSD un test: "Un partid mare este cu adevarat un partid mare cand dispare liderul sau fondator. Este, asadar, un test de identitate. Intrebarea care se pune este daca PSD va ramane singurul partid mare din Romania, cum a fost in ultimii 15 ani, cu toate transformarile sale. Un partid puternic nu are nevoie de un lider". Analistul afirma ca, daca Iliescu isi va face un nou partid, "ar dovedi lipsa de imaginatie".

"Iliescu crede ca a fost un om indispensabil pentru partid, dar nu a fost niciodata indispensabil. Pe Ion Iliescu intamplarile l-au adus unde este, el a avut doar abilitati in a-si conserva pozitia. Dar, in politica, abilitatile sunt conjuncturale. Daca isi va face un nou partid, va da dovada de lipsa de imaginatie. Va fi detestat nu doar de fosta opozitie de dupa 1989, ci si de oamenii din PSD".

Oficial, Iliescu va demisiona astazi din pozitia de lider de grup al senatorilor PSD. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO