Politică

Islamiştii vin la putere în Egipt. Candidatul Fraţilor Musulmani a câştigat alegerile prezidenţiale

Islamiştii vin la putere în Egipt. Candidatul Fraţilor Musulmani a câştigat alegerile prezidenţiale

Autor: Iulian Anghel

24.06.2012, 19:01 511

Candidatul Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi a câştigat alegerile prezidenţiale din Egipt, potrivit rezultatelor anunţate în această după-amiază de Comisia Electorală.

Morsi a obţinut 13 milioane de voturi, faţă de 12 milioane înregistrate de rivalul său, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak.

Mii de egipteni au ieşit în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo - locul simbol al Egiptului în care egiptenii au înfrânt regimul Mubarak - pentru a-şi manifesta bucuria faţă de această victorie.

Frăţia Musulmană este o mişcare islamistă, cea mai veche organizaţie politică musulmană înfiinţată în anii '20 ai secolului trecut şi a luptat, iniţial, împotriva Imperiului britanic care ocupa Egiptul.

S-a pronunţat, în mai multe rânduri, pentru reluarea luptei împotriva Israelului, de aceea venirea la putere a acestei organizaţii provoacă nelinişte în lumea occidentală.

Deviza mişcării este: "Allah este adevărul suprem; Profetul este conducătorul nostru; Coranul este legea noastră; Lupta este drumul nostru."

Mişcarea s-a extins, cu anii, în toată lumea arabă. Este bine văzută în rândul musulmanilor pentru că se implică în activităţi caritabile.

În 1954, împotriva preşedintelui egiptean Gamal Abdel Nasser a existat o tentativă de asasinat care a fost atribuită Frăţiei Musulmane, organizaţia fiind interzisă în Egipt. Astfel, mişcarea intră în calandestinitate, dar, după căderea regimului Mubarak a ieşit din nouă la rampă şi şi-a desemnat candidaţi în alegeri - de obicei propunea candidaţi independenţi.

Egiptul este condus acum de Armată care se află la putere după răsturnarea fostului regim, în februarie 2011. Populaţia contestă masiv prezenţa militarilor în fruntea ţării, dar Armata susţine că va preda puterea în momentul în care va exista un nou parlament în baza unei noi constituţii.

Fostul parlament, dominat de islamişti, a fost dizolvat, recent, printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale, care a susţinut că legea electorală conţinea erori judiciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO