Politică

Jacques Chirac spune ca ne integram in UE in 2007

15.11.2004, 00:00 11

Presedintele francez, Jacques Chirac, a declarat la sfarsitul saptamanii ca aderarea simultana a Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana va avea loc in 2007, asa cum s-a stabilit, in pofida intarzierilor inregistrate de Guvernul de la Bucuresti.
Chirac a calificat drept "meschina" ideea potrivit careia extinderea UE prin aderarea Bulgariei, Romaniei si, poate, a Croatiei in 2007 ar aduce atingere coeziunii constructiei europene.
Presedintele francez a declarat ca "Bulgaria este pregatita sa adere, insa Romania inregistreaza unele intarzieri, dar nu vom accepta rediscutarea aderarii simultane" a acestor doua state la UE. Jacques Chirac a facut apel la exercitarea de "presiuni prietenesti" asupra Romaniei, astfel incat tara sa ajunga la nivelul cerut de UE.
Afirmatiile lui Chirac vin dupa o saptamana de mesaje incrucisate intre Comisia Europeana si Parlamentul European, legate de inchiderea negocierilor de aderare cu Romania.
Comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen declarase anterior ca Romania poate incheia negocierile de aderare pana pe 24 noiembrie, adica cu 4 zile inainte de alegeri. Candidatul Aliantei pentru presedintie, Traian Basescu a comentat a spus ca Verheugen ii face lui Adrian Nastase un cadou electoral.
Grupul liberal-democrat din Parlamentul European l-a criticat pe Verheugen pentru aceste declaratii.
Chris Davis, membru al partidului liberal din Marea Britanie, a spus si el ca nu este de acord cu fixarea unui termen limita pentru incheierea negocierilor si ca cea mai mare problema a Romaniei este sistemul juridic. Comisarul pentru justitie si afaceri interne, Antonia Vitorino, s-a declarat si el sceptic fata de incheierea negocierilor la 24 noiembrie. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO