Politică

Justitia, piatra de incercare in negocieri

01.10.2004, 00:00 12

Romania "se simte indreptatita" sa primeasca, in raportul de tara, calificativul de economie de piata functionala si crede ca merita ca respectivul decument sa recomande Consiliului European, care se va intruni in decembrie, inchiderea tuturor capitolelor de negociere cu Romania. Asertiunea ii apartine ministrului integrarii, Alexandru Farcas care a declarat ieri ca spera, de asemenea, ca sefii de state si de guverne ai UE sa decida in decembrie semnarea unui tratat de aderare comun cu Romania si Bulgaria, in primavara viitoare. Raportul de tara va fi publicat miercurea viitoare.
In pofida optimismului administratiei de la Bucuresti, cel putin un capitol de negociere cu Uniunea Europeana - este vorba de Justite si afaceri interne (JAI) - ar putea fi inchis abia in primavara anului viitor. Potrivit unor informatii care circula, neoficial, in cercurile ziaristilor de la Bruxelles, o amanare cu cateva luni a inchiderii JAI ar fi in masura sa demonstreze daca legile adoptate in domeniul reformei justitiei sunt sau nu puse in aplicare. Ministrul integrarii a declarat ieri ca Romania isi concentreaza in aceste saptamani intreaga atentie pentru inchiderea JAI. Ultimul cuvant, a admis ministrul, apartine sefilor de state si de guverne ai UE, care se vor in decembrie la Bruxelles. Farcas a lasat sa se inteleaga faptul ca o amanare nu ar fi justificata. El a amintit ca va fi adoptata o clauza de salvgardare, in cazul Romaniei si Bulgariei - care inseamna o monitorizare atenta din partea Comisiei a evolutiei celor doua tari, dupa incheierea negocierilor. Neideplinirea angajamentelor, la inchiderea negocierilor, ar putea amana integrarea.
In vara, administratia de la Bucurestia adoptat, la presiunea UE, trei legi in domeniul reformei justitiei, esentiale pentru inchiderea JAI. Una dintre acestea, Statutul magistratilor, a intrat in aceasta saptamana in vigoare. O serie intreaga de prerogative au trecut de la administratia centrala, exercitata prin intermediul Ministerului de Justitie la puterea judecatoreasca (Consiliul Superior al Magistraturii). Comisia asteapta insa sa vada daca Justitia va capata, in fapt, independenta pe care o consacra actul normativ. Chiar daca respectiva lege ar produce si controverse (este amendat faptul ca bugetele instantelor de judecata sunt, in continuare, administate de Ministerul Justitei), se pare ca responsabilii Comisiei Europene cred ca forma actului normativ este acceptabila.
Un alt capitol de negociere pe care Romania il mai are de incheiat este concurenta. Oficialii de la Bucuresti sunt optimisti. Se pare ca o problema in discutiile pe acest domeniu o reprezinta nivelul ridicat al ajutoarelor de stat pe care Romania le acorda, mai ales sectorului siderurgic si carbonifer. Procentul din PIB alocat ajutorelor de stat (care a atins in ultimii ani si la 6% din PIB, fata de media UE de 2%) este considerat inaceptabil. Tot in acest domeniu ar putea sa fie discutii legate si de doua contracte care au nemultumit Comisia, in privinta nerespectarii de catre autoritatile romane a principiului licitatiei - in cazul EADS si Bechtel.
Aflat ieri la Bucuresti ministrul francez pentru afaceri europene, Claudie Hagnere, a spus ca Franta sprijina incheierea negocierilor UE-Romania pana la sfarsitul anului. Ea a spus ca este laudabil ca Romania a reusit sa adopte o mare parte a legislatiei europene, dar ca pentru a convinge, aceasta legislatie trebuie pusa in practica. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels