Politică

Kelemen: Decizia PCM de a nu mai candida la parlamentare este de salutat

Kelemen: Decizia PCM de a nu mai candida la parlamentare este de salutat

Autor: Eliana Radulescu

31.10.2012, 15:33 172

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a salutat, miercuri, decizia Partidului Civic Maghiar de a nu mai propune candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie, menţionând totodată că nu există vreo înţelegere între cele două formaţiuni ca reprezentaţi ai PCM candideze din partea Uniunii.

"PCM nu va mai candida. Ei au ajuns la concluzia că nu vor intra în această competiţie, ţinând cont de rezultatul din iunie, unde au avut în jur de 40 mii de voturi şi că orice vot pierdut care nu se transformă în mandat va însemna o reprezentare parlamentară mai slabă, mai slăbită şi nu avem nevoie de aşa ceva. Deci, din acest punct de vedere, ideea şi decizia PCM este de salutat", a spus el.

Întrebat dacă reprezentanţi ai PCM vor putea fi regasiţi drept candidaţi ai UDMR, el a răspuns negativ.

"Nu sunt reprezentanţii PCM pe listele noastre, nu am făcut o astfel de înţelegere. Am avut o discuţie cu ei şi am ajuns la concluzia ca este viaţă şi după 9 decembrie, nu se opreşte viaţa după 9 decembrie şi, pe termen mediu, pe termen lung e mai bine să păstrăm uşile deschise şi relaţiile noastre să fie pentru viitor, să nu fie lezate de alte lucruri, dar nu avem înţelegeri şi nu avem candidaţi", a ţinut să precizeze liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a mai spus că PPMT va intra în competiţie deşi a obţinut mai puţine mandate, mai puţine primării decât PCM, întrunind 40-45 mii de voturi. "Dar ei nu mai ţin cont de rezultatul alegerilor din iunie, pentru ei contează mai mult să ne creeze nouă probleme şi să avem o reprezentare parlamentară mai slabă şi în niciun fel nu se gândesc la altceva, pentru că ei, cu 45.000 de voturi (...) la nivel naţional, pentru că aceste 45.000 de voturi au fost obţinute în toate judeţele unde au avut candidaţi, nu concentrate, nu vor intra în Parlamentul României", a fost de părere acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, două-trei mandate vor fi, eventual, "furate", care nu vor fi atribuite candidaţilor PPMT, ci se vor duce la candidaţii propuşi de Dan Diaconescu şi de alte formaţiuni politice.

"Sigur, dacă faci o aritmetică corectă şi eşti cinstit, atunci nu poţi să minţi electoratul, nu poţi să spui că vei intra în Parlament cu 45.000 de voturi, fiindcă pentru un mandat de senator ai nevoie de 50-60 de mii de voturi concentrate într-un colegiu. Aritmetica lor este falsă şi nu sunt cinstiţi, dar ei nu pun în pericol, în acest moment, reprezentarea noastră în Parlament, dar nu neg că un mandat-două, maxim trei mandate, pot fi furate, şi nu din secuime, nu din Bihor, nu din Satu Mare, ci din Maramureş, unde comunitatea maghiară este mult mai mică, sau Arad sau Braşov", a spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO