Politică

La PSD-PUR se mai cauta inca locuri eligibile pentru oamenii de la centru

27.09.2004, 00:00 30

Murmurele de nemultumire, in Uniunea PD-PUR legate de alcatuirea listelor parlamentare sunt departe de a se fi domolit.
Se stia deja  ca rezultatele alegerilor interne din PSD si ordinea pe listele electorale, vor fi modificate pentru a se face loc celor 32 de parlamentari ai PUR si a altor oameni din PSD care nu participasera in preliminarii (10% din locurile eligibile). Dar fiecare filiala a PSD spera ca va fi ocolita de aceste modificari. Pentru ca, orice loc elibibil acordat PUR sau oamenilor de la centru, presupune, automat, ca cei care erau eligibili, potrivit rezultatelor din prealegeri, vor cobori pe pozitii neeligibile.
Si iata cum cei care credeau ca si-au aranjat un fotoliu de parlamentar isi vad acum visul spublerat. Datele de la Bucuresti pot fi ilustrative. PSD Bucuresti mizeaza, in viitorul Parlament, pe cinci locuri de senatori si 13 de deputati. Situatia din prealegeri se prezenta in felul urmator. Locul intai la Senat, Sorin Oprescu, locul al doilea Nicolae Serban (fost consilier prezidential, actual ministru), locul al treilea Ionel Blanculescu (ministrul controlului), locul al patruea Mircea Ursache (seful PSD Bucuresti), lista eligibililor fiind inchisa cu Lucia Ceuca. Presedintele Biroului Coordonator al PSD Bucuresti, Mircea Ursache, a anuntat ieri ca lucrurile nu vor ramane asa si ca va prezenta, astazi conducerii partidului, forma finala a listelor pentru Camera Deputatilor si Senat.
La Senat, pentru Bucuresti, locul intai va fi ocupat de Ion Iliescu, actualul sef al statului. Locul al doilea va fi acordat PUR, iar locul al treilea va fi ocupat de consilierul prezidential, Corina Cretu. Pe locul patru "cade", asadar, ocupantul locului unu la prealegeri, Sorin Oprescu, locul al cincilea revine lui Serban Nicolae. Raman in afara locurilor eligibile ministrul controlului, Ionel Blanculescu, si seful PSD Bucuresti, Mircea Ursache. Situatia este identica la Camera, unde locul 1 va fi ocupat de Adrian Nastase. Aici lista celor 13 eligibili va fi modificata prin includerea a doi membri ai PUR (locul 3 si 9 pe lista), si a mai multor oameni care nu au candidat in prealegeri. Printre acestia, a fost anuntat, de Ursache, George Maior, secretar de stat in MApN si purtator de cuvant al PSD Bucuresti si Alexandru Popa, presedintele ARIS.
Problema ca fostul purtator de cuvant al PSD si actual ministrul, Bogdan Niculescu Duvaz (locul 13 in prealegeri), va "cadea" cel putin pe 17 (neelibibil) ca sa nu mai vorbim de un apropiat al presedintelui, este vorba de Alexandru Mironov care in prealegrri nu a obtinut decat pozitia a 21. Ursache (care este sigur ca nu va ramane pe dinafara, desi in acest moment este pe un loc neeligibil) a anuntat ca este posibil ca cei  din Bucuresti care se afla pe locuri neeligibile sa fie trimisi sa candideze in tertoriu. Ceea ce va produce noi nemultumiri.
Chiar daca pe tonuri scazute sau in cercuri inchise din partid, nemultumirile s-au facut auzite de mai multa vreme. Ele incep insa sa se auda public. Iata-l, de pilda, pe deputatul PSD de Cluj, Alexandru Lapusan. Aflat pe un loc patru in prealegeri pentru Camera (loc semieligibil), dar cu putine sanse de a ramane aici, Lapusan a intrat in conflict cu liderul filialei, fostul ministru Ioan Rus, pe marginea modului organizarii prealegerilor. Ieri, Lapusan a revenit cu acuzatiile afirmand ca in PSD "nu prea exista democratie". El a spus ca va ramane in continuare in PSD, dar ca va face publice o parte din problemele pe care le are, din care ar urma sa reiasa ca prealegerile au fost "aranjate".
Filialele PSD au rezistat cum au putut la cererea centrului de a promova pe pozitii eligibile oameni din PUR. Se pare ca doar cateva judete, in jur de 10, au scapat de oamenii din PUR, si anume acolo unde umanistii au obtinut un scoruri insignifiant sau unde organizatiile celor doua partide nu se inteleg - Bistrita, Ilfov (une PUR a anuntat ca nu are pretentii), Tulcea, Caras -Severin. Insa este putin probabil ca vor scapa de oamenii de la centru (cei din lista de 10%). Este putin probabil ca centrul sa nu caute locuri eligibile, de pilda, pentru ministrul Blanculescu (ramas pe pozitie neeligibila la Bucuresti), pentru ministrul Alexandru Athanaisiu (cel care  a pus umarul la intrarea PSD in Internationala Socialista), pentru Alexandru Mironov sau pentru Mircea Ursache, pentru Octavian Stireanu.
 Listele finale trebuie sa indeplineasca si obligatia procentelor de 25% tineri si 30% femei pe liste, ceea ce, teoretic, ar putea aduce noi modificari. O situatie speciala se inregistreaza la Bacau, unde primarul PUR, Romeo Stavrache a anuntat ca filiala umanistilor va sustine, in alegeri, doi membri de vaza ai filialei, dar ca independenti - este vorba de presedintele organizatiei municipale Bacau, Gabriel Berca (pentru Senat) si de vicepresedintele filialei judetene Ionel Paler (pentru Camera). In aceste conditii, desi umanistii au obtinut scoruri bune la alegerile locale si era de asteptat sa aduca voturi insemnate la generale, umanistii nu mai pot pretinde locuri pe listele PSD Bacau.
Nemultumirile fata de alianta cu PSD nu s-au stins in toate filialele. De la semnarea protocolului cu PSD mai multe filiale ale PUR au plecat la PNL sau PD. Este cazul filialei Calarasi unde umanistii conditioneaza colaborarea locala de eliminarea de pe liste a senatorului Doru Ioan Taracila. Este o situatia identica cu cea de la Prahova, unde umanistii pretindeau eliminarea de pe listele electorale ale prefectului Ion Vasile. In final protoclul de colaborare a fost semat, dar in absenta liderilor filialelor si fara respectarea conditiilor umanistilor - lucru care i-a determinat pe multi sa paraseasca partidul. la sfarsitul saptamani trecute, PUR a rupt colaborarea si cu Dorin Tudoran, consilier electoral.
iulian.anghel@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO