Politică

La un an şi nouă luni de la guvernarea PNL-PSD, preşedintele aruncă toate dificultăţile tot pe trecut

La un an şi nouă luni de la guvernarea PNL-PSD, preşedintele aruncă toate dificultăţile tot pe trecut

Autor: Iulian Anghel

09.09.2010, 23:53 15

PreŞedintele Traian Băsescu a declarat ieri că, în 2011, Româniaare nevoie de mai mult de 5,7 miliarde de euro, deficitul convenitcu FMI, afirmând că ar fi rezonabil să obţină credite pe termenmediu sau lung, eventual de la Uniunea Europeană.
Întrebat dacă România are nevoie doar de 5,7 miliarde de europentru anul viitor, Traian Băsescu a răspuns: "Bineînţeles că nu.În principal acesta va fi deficitul. Or, trebuie să împrumutăm săacoperim deficitul, noi trebuie să ne plătim dobânzile la creditelepe care le avem până acum".
"Pentru ce am făcut în 2007-2008 şi efectul că am ajuns într-osituaţie foarte grea în 2009, România şi-a pierdut credibilitateaîn ochii finanţelor internaţionale şi atunci soluţia este sărămânem în acord cu Fondul ca un garant alături de Guvern că se vaface un program care va aduce echilibru în finanţele publice aleRomâniei", a mai declarat Traian Băsescu.
El a propus "românilor şi clasei politice" ca din banii pe careRomânia îi va împrumuta anul viitor un sfert să fie pentruinvestiţii.
Întrebat de unde va împrumuta România bani în 2011, el a indicatFMI, UE sau piaţa liberă.
El a amintit că a atenţionat în trecut erorile făcute.

"Vă spun cu regret că s-a ajuns aici, dar nu-mi puteţi reproşa cănu am spus public: atenţie, ce aţi făcut cu pensiile e prea mult.Intraţi pe site-ul Preşedinţiei, şi acum este analiza publică încare spuneam ce se va întâmpla. Nu eu, am avut un grup despecialişti. Au fost lucruri iresponsabile pe care acum le plătim.Nu-mi place că trebuie să fiu eu cel care vorbeşte despre ele şidespre austeritate, nu era stilul meu, de regulă îmi plăcea săvorbesc bine oamenilor, acum spun lucruri neplăcute, pentru cătrebuie să o fac, nu are cine să o facă alt­cineva", a mai spusBăsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că în zilele următoareva avea discuţii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor găsisoluţii pentru a elibera 1,5 miliarde de euro din banii împrumutaţipentru investiţii.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, că, în varianta în careEmil Boc şi-ar fi depus mandatul Guvernului, avea o soluţiealternativă, menţinând actuala coaliţie, dar cu un prim-ministrucare ar fi trebuit discutat.

Şeful statului a mai spus că, politic, ar fi avut şi alteposibilităţi pentru formarea unei majorităţi, dar care ar fi fost ocatastrofă.
"Aş fi avut alte posibilităţi decât actuala coaliţie, poate maiconsistente, dar, în acelaşi timp, din punct de vedere al acţiuniide redresare a României, ar fi fost o catastrofă, pentru că nu poţisă fii responsabil şi să aduci la guvernare politicieni care spun:Nu ne trebuie acordul cu Fondul, nu mai suntem de acord cu cotaunică, trecem la cota progresivă, vrem reducerea cotei unice la10%. Astea sunt lucruri care arată că nu înţeleg si­tuaţia ţăriilor, deşi au pretenţia că pot ajunge la guvernare", a continuatşeful statului. De asemenea, el a respins ideea posibilităţiiformării unei noi majorităţi parlamentare. Preşedintele TraianBăsescu a mai declarat că în momentul în care s-a luat deciziaschimbării denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită,europenii făcând confuzie între romi şi români.
"Romi, ţigani... Este extrem de important. Politic, în România s-afăcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbatnumele acestei minorităţi din ţigani în romi. Nu întreţine nimeniintenţionat confuzia. A fost decizia noastră politică, dar ea s-aprodus şi, în momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europenieste o confuzie dacă romi înseamnă români toţi, 22 de milioane saueste vorba despre o etnie", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că este nevoie de sprijinul politicienilor europenipentru a rezolva problema ţiganilor, a celor nomazi în moddeosebit, pentru că ei nu pot fi stabilizaţi, integraţi.
Preşedintele a mai spus că la sistemul de sănătate contribuie, înprezent, numai 4,5 milioane de persoane, menţionând că cereGuvernului lărgirea bazei de impozitare.
Eu cer acestui guvern: Lărgiţi baza de impozitare. Toţibeneficiarii, indiferent că sunt şomeri, că sunt pensionari, cătrăiesc din drepturi de autor, beneficiază de sistemul de stat?Toată lumea să plătească contribuţia de 5,5 la sută la sănătate", aafirmat şeful statului.


Ce a mai spus preşedintele
n România are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde de euro finanţareîn 2011
n România şi-a pierdut credibilitatea în ochii finanţelorinternaţionale în perioada 2007-2008
n Am avertizat din timp că majorarea pensiilor nu estesustenabilă
n 1,5 miliarde de euro din deficitul de 5,7 mld. euro ar trebui sămeargă spre investiţii
n La sistemul de sănătate contribuie doar 4,5 milioane depersoane
n A fost o greşeală schimbarea denumirii din ţigani în romi
n Ar fi găsit soluţii dacă premierul Emil Boc îşi depuneamandatul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO