Politică

Legea lustratiei are adepti, dar putine sanse

05.04.2005, 18:53 12

Legea lustratiei are sustinatori in Parlament, dar sansele ca ea sa fie promovata sunt reduse. Sunt doua astfel de proiecte, unul este la Parlament din 1999, iar altul, al Societatii Timisoara, va fi depus in curand de Alianta PNL-PD.
Multi parlamentari declara ca sunt de acord cu un astfel de proiect, dar cred ca sansele ca el sa fie adoptat sunt mici, intrucat implicatiile ei sunt majore.
Saptamana trecuta, reprezentantii Societatii Timisoara au inaintat parlamentarilor PNL de Timis - un proiect de lege a lustratiei pe care acestia sa-l promoveze in Parlament.
Potrivit proiectului, cei care au colaborat cu Securitatea sau au fost cadre de conducere ale fostului Partid Comunist nu mai pot ocupa functii publice, vreme de 10 ani. Proiectul este unul asemanator cu o initiativa legislativa care apartine fostului deputat taranist George Serban si care a fost promovata in Parlament in 1999, dar a fost blocata dupa decesul deputatului.
Ieri, presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, primar al Timisoarei, a declarat ca fostul sef al statului, Ion Iliescu, nu a inteles nimic din ce s-a intamplat in Romania, in ultimii 15 ani, atunci cand a afirmat ca o astfel de lege este "inadecvata si nedemocratica". Ion Iliescu a facut aceste afirmatii, la sfarsitul saptamanii trecute, si declaratiile sale au reaprins discutiiile pe marginea acestei legi. Se vorbeste despre implicatiile ei, se fac trimiteri la punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara, de la inceputul anilor ''90 care sustinea eliminarea fostilor nomenclaturisti de la varful puterii.
Ion Iliescu a sustinut, saptamana trecuta, ca prima forma a declaratiei de la Timisoara dorea, de fapt, separarea Banatului de Romania. Primarul orasului spune ca, prin aceste declaratii, Iliescu a avut intentia de a manipula opinia publica. Ciuhandu a amintit ca astfel de legi exista in multe tari foste comuniste - Cehia, Slovacia, Ungaria.
Vicepresedintele PSD Dan Ioan Popescu a declarat ca, personal, este intrutotul de acord cu punctul de vedere al lui Ion Iliescu. Deputatul PSD Victor Ponta a afirmat ca un astfel de proiect nu-l afecteaza pentru ca in 1989 avea 17 ani. "Nu am ce sa spun pro sau contra acestui proiect. Dar i-ar afecta pe unii dintre colegii mei. Chiar daca pe mine m-ar avantaja nu cred in restrictii in politica. Asadar, cred ca legea nu este necesara", spune Ponta.
Deputatul UDMR Toro Tiberiu afirma ca va sustine un astfel de proiect, fiind si deputat de Timis. El afirma ca legile lustratiei din alte tari se refera, cu precadere, la colaborarea cu fostele servicii secrete. Faptul ca ea ataca si colaborarea cu comunistii o face sa aiba putine sanse de izbanda, chiar daca este o lege benefica, afirma el.
Senatorul PD Radu Berceanu a spus ca va sustine promovarea, in Parlament a unei asemenea legi, dar are rezerve fata de rezultat.
Senatorul PNL Adrian Cioroianu caruia i-a fost inmanat proiectul legii lustratiei, a spus ieri ca documentul va fi studiat de un grup de juristi, dupa care va fi inaintat grupurilor parlamentare ale Aliantei, inainte de a fi promovat in Parlament.
Gheorghe Ciuhandu i-a cerut recent, intr-o scrisoare, presedintelui Traian Basescu sa organizeze un referendum pe marginea oportunitatii adoptarii unui asemenea proiect, considerand ca nu exista destula vointa politica pentru ca el sa fie adoptat de Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO