Politică

Legea pensiilor private a trecut si de deputati

22.09.2004, 00:00 8

Legea privind fondurile de pensii administrate privat a fost adoptata ieri, pe articole, de Camera Deputatilor, fara a provoca dezbateri sau polemici politice intre putere si opozitie, in pofida faptului ca o parte dintre prevederile sale sunt contestate de industria asigurarilor.
Promovarea acestui act normativ este un proiect mai vechi, care dateaza din urma cu sapte ani, care fusese prezentat in premiera de catre Alexandru Athanasiu, in acea vreme ministru al Muncii al fostei puteri, acum ministru al Educatiei.
Absenta de ieri a criticilor, in Parlament, fata de acest proiect legislativ dovedeste ca a fost mai dificil de elaborat decat de adoptat cadrul juridic care va face posibila, in urmatorii ani, administrarea unui fond privat de pensii. Legea mai are de trecut doar votul final in Camera Deputatilor, dupa care urmeaza sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Ion Iliescu. A fost adoptata deja si de Senat.
Asociatia pentru Pensii Private, din care fac parte mari companii de asigurari din Europa si Statele Unite prezente pe piata romaneasca, afirma ca, in actuala formula, legea este prea restrictiva pentru a lua in calcul o investitie pe piata romaneasca intr-o societate de administrare a fondului.
Legea privind fondurile de pensii administrate privat va intra in vigoare la 1 iulie 2006, insa colectarea contributiilor se va face incepand cu 1 ianuarie 2008.
Resursele fondului de pensii se constituie din sumele provenite din contributiile facute de participanti si din sumele provenite din investirea acestora. Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti. Persoanele in varsta de pana la 35 de ani , care devin pentru prima data asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii, sunt obligate sa participe la un fond de pensii, potrivit acestei legi. Pentru persoanele de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, aderarea la un fond privat de pensii este facultativa. Contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii.
Prin lege se reglementeaza, de asemenea, ca modul in care este administrat fondul de pensii, inclusiv investitii din acesti bani, sa fie verificat de Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii.
Aceasta comisie este definita drept o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, dar care se va afla sub controlul Parlamentului.
Important de mentionat este ca legea precizeaza faptul ca un fond de pensii nu poate fi declarat in stare de faliment. Aceasta este o prevedere noua, propusa de Comisia de Protectie Sociala din Camera Deputatilor, adoptata ieri de Camera Deputatilor. O alta modificare facuta ieri este reducerea la jumatate a capitalului social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii. Daca initial era vorba despre echivalentul a 10 milioane de euro, deputatii au stabilit ieri sa reduca acest prag la 5 milioane de euro, avand in vedere nivelul contributiilor si potentialul contribuabililor.
Legea permite investirea fondului de pensii administrate privat, dar numai in anumite conditii.
Astfel, activele fondului de pensii nu pot fi investite in actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare necotate sau netranzactionate pe piata, in activele care nu pot fi instrainate prin lege, in bunuri imobiliare, antichitati, lucrari de arta, autovehicule, actiuni sau obligatiuni emise de administrator. De asemenea, activele fondului de pensii nu pot constitui garantii si nu pot fi utilizate pentru acordarea de credite.
Cum Camera Deputa?ilor are putere de decizie in acest domeniu, modificarile operate de catre deputati raman definitive. Este o chestiune mai mult formala adoptarea sa ca atare in cadrul Camerei Deputatilor, pentru mai are nevoie doar de votul final. Apoi, pleaca la promulgare, unde, de asemenea are toate sansele sa fie aprobata de presedinte, intrucat legea nu este contestata in interiorul clasei politice.



mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri