Politică

Legea salarizarii, atacata la Curtea Constitutionala dupa respingerea motiunii

24.09.2009, 18:48 56

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ieri ca liberaliivor ataca la Curtea Constitutionala (CCR) si legea salarizariiunitare, dupa ce atacasera la CCR alte doua legi pe care Guvernulsi-a angajat raspunderea, legea educatiei si cea de restructurare aagentiilor.

Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR impotriva Guvernuluipe legea salarizarii a intrunit ieri doar 112 voturi "pentru", 137"impotriva", doua voturi fiind anulate, in conditiile in care,pentru a fi adoptata, ar fi fost necesare 236 de voturi.

Parlamentarii PSD nu au participat la vot, nu au votat asadar infavoarea Guvernului (prin votul impotriva motiunii).

Social-democratii au adus insa explicatii pentru a nu fi acuzatica obstructioneaza Guvernul. Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz asustinut ca PSD si PC a avut de la inceput intentia de a promovaaceasta lege a salarizarii si saluta faptul ca reglementarea a fostelaborata.

"Aceasta lege are sustinerea PSD, deoarece a creat un sistem desalarizare mai aproape de cel din tarile UE, duce la micsorareasubstantiala a decalajelor, la cresterea salariilor mici in raportcu salariile mari, pune in realitate sistemul salarial, iardrepturile salariale cistigate nu au fost nicio clipa puse subsemnul intrebarii", a precizat Duvaz.

El a spus ca, din pacate, pe propunerile initiale aleproiectului de lege privind salarizarea, agreate de parteneriisociali, "s-au suprapus amendamentele rezultate din negocierile cuFMI".

Duvaz a adaugat ca aceste constrangeri impuse de FMI nu au fostdorite de PSD, dar trebuie ca toata lumea sa-si asume aceasta"interventie nedorita" asupra grilei salariale.

In urma respingerii motiunii, sindicatele continua protestele.Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca era deasteptat ca motiunea sa nu treaca de votul Parlamentului,justificandu-se astfel actiunile anuntate de sindicalisti, printrecare si pichetarea sediilor PSD si PD-L in 30 septembrie.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara, miercuri,citat de Mediafax, ca parlamentarii ar trebui sa voteze pentrumotiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR, dar a opinat caprobabilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mica,deoarece nu exista un interes ca Guvernul sa cada.

Alianta Bugetarilor a stabilit, la inceputul saptamanii,calendarul actiunilor de protest si a decis ca in 30 septembrie sapicheteze sediile PSD si PD-L, lansand totodata un apel catreangajatii din mediul privat sa fie solidari si sa participe lagreva generala anuntata pentru 5 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24