Politică

Liberalii in transee: Ori Tariceanu premier, ori PNL in opozitie

Liberalii in transee: Ori Tariceanu premier, ori PNL in opozitie

Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor: Nu cred ca PSD are incredere in Traian Basescu pentru a merge pe o varianta de guvernare dorita de acesta. Viitorul? Viitorul suna bine!

07.06.2007, 20:32 19

PNL nu va face nicio alianta de guvernare cu PSD si prefera opozitia in fata variantei ramanerii in Guvern fara Calin Popescu-Tariceanu premier, sustine liberalul Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor.
"Nici vorba sa renuntam la Calin Popescu-Tariceanu. Dar nici nu vom face, in opinia mea, un guvern cu PSD", sustine Olteanu.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a intalnit, marti seara, pentru a doua oara in ultimele doua zile, cu presedintele Traian Basescu si cu liderii PD, in vederea examinarii unei noi formule de guvernare, iar ieri a avut o discutie scurta cu premierul Calin Popescu-Tariceanu pe tema sustinerii actualului Guvern, potrivit unor surse concordante.
Olteanu spune insa ca liberalii nu vor face o alianta de guvernare cu PSD si admite ca o astfel de intelegere ar deziluziona electoratul PNL. El crede ca cea mai probabila varianta de guvernare pe care partidele o cauta febril este chiar cea actuala. "Nu cred ca PSD are incredere in Traian Basescu pentru a merge pe o varianta dorita de acesta", afirma Olteanu care adauga: "Viitorul suna bine".
Viitorul este insa incert pentru guvernarea actuala. Potrivit surselor citate, Traian Basescu le-ar fi promis marti seara social-democratilor un Guvern PSD, eventual condus de Mircea Geoana, conditia principala pusa de seful statului fiind aceea de a-l debarca pe Calin Popescu-Tariceanu. Maine, seful statului urmeaza sa se intalneasca cu partidele impreuna cu care va examina oferta sa de marti de constituire a unui guvern PNL-PD-PLD din care sa lipseasca insa actualul sef al Executivului.
"Nici vorba, mergem cu actualul premier pana la capat", a spus pentru ZF vicepresedintele liberal Norica Nicolai. La randul sau Olteanu a declarat pentru ZF ca liberalii prefera sa mearga in opozitie, daca premierul Tariceanu va fi inlaturat si a reiterat ca, in opinia sa, liberalii nu trebuie sa faca o alianta cu social-democratii, ci doar sa accepte sprijinul acestora din bancile opozitiei. Olteanu afirma ca partidul sau nu poate face o alianta cu PSD, pentru ca nu aceasta a fost oferta politica cu care Alianta PNL-PD a ajuns la guvernare.
El adauga ca liberalii au colaborat foarte bine "cu ministrii PD".
Agentia Mediafax sustine ca la intalnirea de ieri dintre Geoana si Tariceanu seful social-democratilor i-ar fi solicitat liderului PNL nu mai putin de sapte posturi de ministru in viitorul guvern.
Tariceanu ar fi respins "oferta" PSD. Liderii social-democrati votasera marti pentru ca PSD sa faca guvernul singur, daca vor ajunge sa guverneze.
Olteanu a mai opinat - citat de Mediafax - ca propunerea lui Basescu de formare a unui nou guvern cu un alt premier este neconstitutionala. Afirmatia sa se refera la faptul ca, potrivit Constitutiei, seful statului propune un candidat pentru fotoliul de premier doar cand acesta nu exista, ceea ce nu este cazul in momentul de fata. Totusi, liberalii vor merge la Cotroceni maine, dar din delegatie va lipsi Tariceanu.
Conducerea largita a PNL se reuneste astazi pentru a stabili mandatul delegatiei care se va intalni cu seful statului.
Liderii PNL au mai avut o intalnire pe aceasta tema, marti seara, la Palatul Victoria, decizia fiind in favoarea participarii la discutiile cu seful statului a unei delegatii de "prieteni" ai lui Traian Basescu, potrivit Mediafax. La consultarile cu Traian Basescu vor participa Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Norica Nicolai, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, adica cei mai inversunati adversari ai presedintelui. Acestia au misiunea de a-i transmite sefului statului ca este o neconcordanta intre declaratiile sale cu privire la formarea unei largi majoritati si un eventual guvern PNL-PD-PLD, care ar avea o sustinere de sub 40% in Parlament.
In tabara social-democrata se fac in continuare calcule. Surse din PSD au declarat ca Mircea Geoana a fost mandatat sa obtina un sprijin parlamentar majoritar pentru un guvern monocolor PSD, urmand ca social-democratii sa introduca o motiune de cenzura, daca au asigurata o majoritate in Parlament care sa sustina un viitor guvern PSD.
In acest caz, motiunea de cenzura a PSD ar urma sa fie depusa imediat dupa ce Parlamentul va dezbate, luni, motiunea de cenzura a PD.
In varianta in care motiunea PSD va fi adoptata, presedintele Traian Basescu va propune social-democratilor formarea Guvernului, cred social-democratii.
De asemenea, exista in continuare optiunea unui Guvern de tehnocrati, care ar permite atat PD, cat si PSD sa nu-si asocieze clar imaginea cu cea a Guvernului. In aceasta situatie, premierul ar putea fi o persoana agreata de ambele partide, cum ar fi Florin Georgescu, care desi a fost membru PSD, prin functia de prim-viceguvernator BNR detinuta in prezent, ar putea fi perceput ca apolitic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO