Politică

Liberalii merg precaut spre fuziunea cu Partidul Democrat

07.02.2005, 00:00 13

Liberalii au temperat proiectul fuziunii cu PD, la Congresul de la sfarsitul saptamanii, considerand ca este mai important sa se concentreze asupra problemelor guvernarii. Ideea fuziunii cu democratii nu a fost respinsa insa, a fost amanata orice decizie privind pasii concreti ce ar trebui intreprinsi pentru un asemenea proces precum si stabilirea unui calendar. Partenerul politic al libralilor, PD, a  exprimat ieri o pozitie similara. Presedintele interimar al democratilor, Emil Boc, a declarat ca pentru Alianta PNL-PD prioritara in acest moment este guvernarea.
La Congresul liberalilor, pe tema fuziunii celor doua partide s-au confruntat doua proiecte, unul initiat de Calin Popescu Tariceanu, ales presedinte al liberalilor cu o majoritate covarsitoare de voturi, iar cel de-al doilea apartinand fostului lider liberal, Valeriu Stoica.
Motiunea lui Tariceanu a adunat cei mai muti sustinatori - a fost adoptata cu doar doua voturi impotriva si sase abtineri din voturile a peste 1200 de delegati. Potrivit acestui proiect, PNL isi asuma disponibilitatea unei actuni care sa conduca spre un proces de fuziune, daca si PD isi va manifesta aceasta optiune. Insa, in perioada urmatoare eforturile celor doua partide trebuie concentrate pe indeplinirea obiectivelor de guvernare, precizeaza proiectul.
In timpul dezbaterilor, Tariceanu a adus argumente in favoarea proiectului. El a spus ca ar fi o mare greseala inceperea in graba a fuziunii celor doua partide, inainte chiar de a fi asezate structurile de putere centrale si locale. Liderul liberal a atras totodata atentia asupra complexitatii acestui proces: ''Ganditi-va la mecanismele de care avem nevoie pentru a pune in acord liderii celor doua partide la nivelul tuturor organizatiilor ? Cum vor fi impartite functiile de conducere ? Cum se va asigura conducerea operativa ? Cine va detine initiativa politica ?**
O alta rezerva a presedintelui liberal consta in identitatea si afilierea politica internationala a partidului ce va rezulta in urma fuziunii. Valeriu Stoica, artizanul proiectului de fuziune al PNL cu PD pleda in favoarea constituirii unui partid popular, in urma acestui demers, care sa fie afiliat Partidului Popular European. Calin Popescu-Tariceanu are rezerve insa in privinta schimbarii afilierii internationale a liberalilor, acum membri ai Internationalei Liberale. **Grupul parlamentar al popularilor este divizat, din mai multe motive. Liberalii europeni ne-au sustinut interesele in Parlamentul European. Avem o identitate proprie de care nu trebuie sa ne fie rusine, de care trebuie sa fim mandri**, afirma Tariceanu.
Puncul de vedere al presedintelui liberal a fost sustinut de mai multi lideri ai partidului, intre care Mircea Ioneascu-Quintus, retras pe o pozitie onorifica, precum si vicepresedintii Mona Musca, Gheorghe Flutur, mai multi lideri de filiale. La Congresul liberalilor au participat trei nume sonore ale miscarii liberale din Europa: Graham Watson, liderului grupului liberal-democrat din Parlamentul European, care i-a sfatuit pe liberalii romani sa ramana in Internationala Liberala, Werner Hoyer, presedintele Partidului Liberal Democrat European si baroneasa Emma Nicholson.
Un curent de opinie diferit, care sustine fuziunea imediata a PNL-PD intr-un partid popular, s-a dovedit minoritar in partidul liberal. Adept al fuziunii s-a declarat fostul presedinte liberal, Theodor Stolojan, acum consilier pe probleme de economie al presedintelui Traian Basescu. El nu a sprijinit ideea fuziunii insa nu s-a declarat un sustinator al motiunii fostului lider liberal Valeriu Stoica, care viza realizarea unui pol politic de centru-dreapta.
Artizan al Aliantei PNL-PD si initiator al proiectului fuziunii, Stoica a sustinut, in fata Cngresului, ca cele dou formatiuni vor avea soarta PNTCD daca nu vor recurge la contopirea politica. **Daca dorim sa nu repetam experienta CDR, fuziunea dintre PNL si PD este imperios necesara. Este vorba despre un argumnt care tine seama de funciionarea coalitiei de guvernare. Este vorba insa si de un interes major pentru Romania, a afirmat Stoica. Argumentele lui nu au convins decat 84 dintre cei peste 1.200 de delegati.
Ideea fuziunii PNL-PD si, ulterior, constituirea unui partid de sorginte populara, s-a pus cu acuitate dupa ce presedintele Traian Basescu s-a exprimat in acet sens, la inceputul anului. Daca la acel moment PNL si PD pareau sa imbratiseze ideea, acum cele doua partide par foarte precaute in a-si uni fortele intr-u singur partid.
De asemenea, rezerva exprimata de liberali privind iesirea din Internationala Liberala si indreptarea spre partidul Popular European vine intr-un moment in care pe scena politica romaneasca se fac tot mai multe scenarii si calcule politice cu privire la infiintarea unui partid popular care sa se afilieze popularilor europeni. In aceste scenarii sunt pronuntate nume ale unor lideri din mai multe partide. Surse din PD afirma ca nemultumit de relatiile cu actualii colegi de partid, Cozmin Gusa, sustinut de mai multi membri ai noii generatii din partid, ar intentionea sa-i paraseasca pe democrati. Potrivit surselor citate, Gusa poarta negocieri cu vicepresedintele PSD Victor Ponta - sustinut si el de mai multi tineri din partid - in vederea formarii unei noi formatiuni politice. Alte surse afirma ca de acest proiect este legat si numele liberalului Valeriu Stoica. Fostul presedinte liberal ar urmari astfel formarea unui partid de sorginte populara. In dicutie intra, intr-unul din aceste scenarii, si PNTCD, ca parte a viitorului proiect politic. Informatiile in acest sens, vehiculate in ultimele zile, nu au fost confirmate dar nici infirmate oficial.



Tariceanu nu a avut contracandidati
Calin Popescu-Tariceanu este noul presedinte al PNL, ales la Congresul de la sfarsitul saptamanii cu 1110 voturi pentru si 161 impotriva. Pentru prima data in istoria recenta a PNL, a existat o singura candidatura la presedintia acestui partid. Viorel Catarama, care isi anuntase intentia de a intra in competitie, s-a razgandit. Tariceanu, unul dintre fondatorii PNL, conduce o echipa formata, in cea mai mare parte, din oameni tineri. Vicepresedinti au fost alesi Mona Musca, Gheorghe Flutur, Teodor Melescanu - care sunt la al doilea mandat - precum si Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti. Alaturi de Tariceanu, in stafful partidului au urcat oameni tineri, promovati in Parlament si la guvernare intre care Cristian Boureanu, Cristian David, Eugen Nicolaescu, Raluca Turcan (sotul ei este consilier al premierului), Mihai Voicu si Adrian Cioroianu. O parte importanta a dezbaterilor la Congres s-au axat pe modalitatea de alegere a conducerii liberale. Au existat critici dure din partea mai multor nume sonore ale PNL precum Viorel Catarama, Valeriu Stoica, Crin Antonescu, Ludovic Orban, cu privire la alegerea a jumatate din conducerea partidului pe lista, o data cu presedintele, fara a trece prin votul delegatilor. Punctul lor de vedere s-a dovedit, la vot, minoritar.



PNL, indemnat sa deschida arhivele
Presedintele Partidului Liberal Democrat European, Werner Hoyer, i-a indemnat pe liberali sa deschida arhivele fostei securitati, aratand ca acesta este un capitol important al reformei pe care actuala guvernare trebuie sa o faca. "Deschiderea pe deplin a fostelor arhive ale lui Ceausescu, descoperirea crimelor din perioada comunista trebuie, de asemenea, cunoscute de poporul roman", a declarat Hoyer.
Europarlamentarul liberal s-a aratat un critic al fostei puteri politice de la Bucuresti. El a spus ca actualul Guvern  trebuie sa elimine "o mare parte din gunoiul pe care fosta putere l-a ascuns sub covor" si sa duca la bun sfarsit "reformele amanate atata timp de Guvernul PSD".
"Noi, cei din UE, suntem constienti de acest rol pe care trebuie sa-l joace noua putere. Lupta anti-coruptie, modernizarea sistemului administrativ, reforma in Justitie, toate acestea sunt foarte importante pentru aderarea la UE", a mai spus Hoyer.
Tema dosarelor fostei securitati a fost deschisa, la congresul liberalilor, de Serban Radulescu-Zoner, venit in calitate de reprezentant al Aliantei Civice. Militant cunoscut al deschiderii arhivelor securitatii, Zoner a spus ca are mandat din partea Actiunii Civice sa ceara liberalilor sa se implice mai hotarat in deblocarea accesului la arhive.



Presiunea problemelor guvernarii
Problemele guvernarii au fost punctate de mai multi liberali, desi nu a constituit o tema de dezbatere la Congres. Fostul presedinte Theodor Stolojan a facut apel la colegii de partid, mai ales la cei din terioriu, sa nu uite de "responsabilitatea politica uriasa" pe care PNL o care o are. Mona Musca a continuat ideea, aratand ca in liberalii vor fi considerati, la final de mandat, responsabili pentru tot ce se face sau nu se face in acest mandat. "Avem nevoie de sprijinul dumneavoastra", a spus Mona Musca liberalilor din teritoriu. Mai aplicat, senatorul Nicolae Vlad-Popa a spus ca este momentul ca PNL sa demonstreze ca este in masura sa schimbe ceea ce critica din perspectiva de partid de opozitie: sa ia decizii in sensul depolitizarii justitiei si sa modifice legea fondului funciar astfel incat fostii proprietari sa-si poata primi integral proprietatile.
La randul sau, Calin Popescu-Tariceanu a vorbit despre prioritatile guvernarii, din perspectiva PNL. Premierul a spus ca este nevoie de cresterea competitivitatii economice, atenuarea costurilor integrarii, eradicarea coruptiei si consolidarea autonomiei locale.  iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO