Politică

Liberalii spun ca satisfac pretentiile PSD doar daca au bani

Liberalii spun ca satisfac pretentiile PSD doar  daca au bani

Ministrii PNL fac din ce in ce mai greu fata proiectelor opozitiei care ar urma sa insemne cheltuieli suplimentare din buget

14.08.2007, 19:52 9

"Acest guvern trebuie sa ramana in linia programului de guvernare. Este un guvern care nu are majoritate parlamentara, este adevarat. Dar noi nu vom accepta proiecte care nu au sustinere financiara. Daca nu vom mai avea sprijin, va veni un alt guvern. Daca PSD vine cu cine stie ce proiecte pentru care nu avem sustinere financiar, atunci sa vina ei sa guverneze cu banii care sunt", a declarat pentru ZF ministrul muncii Paul Pacuraru.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat duminica intr-un interviu pentru Mediafax ca partidul trebuie sa elimine ambiguitatea colaborarii cu guvernul liberal. El a afirmat ca actualul guvern este foarte slabit si a anuntat o serie de proiecte de stanga ce vor fi depuse in toamna in Parlament (case pentru tineri, pensii majorate, proiecte de investitii) care ar putea sa strice socotelile bugetare ale Guvernului. De asemenea, el a anuntat ca PSD - principalul partid parlamentar - va veni cu propriul proiect de buget pentru 2008 care se va axa cu precadere pe zona sociala.
Pacuraru crede insa ca afirmatiile lui Geoana sunt strict politice si se adreseaza propriului partid.
"PNL a sustinut si proiecte sociale nu numai de dreapta. Faptul ca la putere a venit un guvern de dreapta nu inseamna ca a aruncat la cos proiectele de stanga. De fapt este si greu sa mai vorbesti de stanga si dreapta. In masura in care vor fi bani vom intari proiectele sociale. Este de altfel si greu pentru ca, mai ales dupa integrarea in UE, exista anumite constrangeri. Constructia bugetara nu poate fi mult schimbata de la un guvern la altul. In politica toata lumea are probleme, dar Romania are drumul ei", spune Pacuraru.
La randul sau ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu spune ca discursul lui Geoana este strict unul politic. "Diferenta dintre PNL si PSD este ca noi suntem la guvernare, iar ei in opozitie. Si eu as vrea sa maresc salariile cu 150%. Dar am bani? Guvernul are responsabilitatea utilizarii eficiente a fondurilor atatea cat sunt ele", afirma ministrul. Ministrul transporturilor Ludovic Orban a comentat sec declaratiile liderului PSD: "Ii asteptam sa faca ceea ce considera ei. In ceea ce ne priveste pe noi, atat timp cat purtam pe umeri raspunderea guvernarii tarii, ducem tara inainte". Seful Departamentului Afacerilor Europene, Adrian Ciocanea, sustine insa ca solicitarile "unor partide" (el nu a numit un partid anume) privind creste-rea ajutoarelor sociale inseamna "a amaneta cresterea economica a Romaniei".
Potrivit lui Ciocanea, "pentru unii" cresterea economica, rezultata in urma a sase-sapte ani de politici de liberalizare si a trei ani de politici liberale, este "un seif ce trebuie deschis si cheltuit doar pentru imagine".
"Solicitarile unor partide de crestere a ajutoarelor sociale inseamna a amaneta cresterea economica a Romaniei", a declarat el.
Potrivit acestuia, o crestere a consumului va insemna un deficit de cont curent crescut. In ultima vreme opozitia a reusit sa avenseze in Parlament cu o serie de proiecte de stanga - primul dintre acestea fiind chiar majorarea pensiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO